Discovery VCT: új lehetőségek a molekuláris képfeldolgozó technológiában

forrás Prim Online, 2006. január 11. 10:15
A GE Healthcare bemutatta a vállalat új Discovery VCT elnevezésű berendezését, a világ első 64 szeletes pozitron-emisszió tomográfiás és komputer-tomográfiás (PET/CT) rendszerét, mely a szív- és érrendszerről készít és dolgoz fel képeket. Az eszköz segítségével az orvosok a korábbitól eltérő módon diagnosztizálhatják és kezelhetik a szívbetegségeket és más súlyos kórokat.
A Discovery VCT ötvözi a GE volumetrikus CT berendezésének gyorsaságát és kiváló képfelbontását a vállalat iparági elsőségnek örvendő, metabolikus és fiziológiai adatokat is biztosító PET rendszerének tulajdonságaival. A két leolvasó technológia ötvözésével a Discovery VCT lehetőséget ad az orvosoknak a szívbetegségek és egyéb kórok, így a rák és idegrendszeri eredetű betegségek pontosabb diagnosztizálására és feltárására.

"Egy olyan korszak kezdetén járunk, amikor a szívről és az érrendszerről behatolás nélkül, képfeldolgozó technológia segítségével kaphatunk képet, ezért a volumetrikus PET/CT berendezések komoly szerephez jutnak a szívbetegségek kezelésében” – mondta Joe Hogan, a GE Healthcare elnök-vezérigazgatója. "A PET funkciók ötvözése a VCT készülékek gyorsaságával és kiváló képfelbontásával forradalmasítja a szív- és érrendszeri képfeldolgozási módszereket, és új alapokra helyezi a szívbetegségek diagnosztizálását és kezelését.”

Hasonlóan ahhoz, ahogy egy kertész is képes szemrevételezés alapján megállapítani, hogy a pázsit mely része nem kap elég vizet, a PET technológiát alkalmazva az orvos is meg tudja állapítani, hogy a szív mely területein nem megfelelő a vérellátás, azaz mely erek nem átjárhatóak. Ha meg akarja állapítani, mi az oka a pázsitnál tapasztalt problémáknak, a kertész megnézheti, hogy nem dugult-e el valahol az öntözőrendszer. Hasonló módon, a volumetrikus CT technológiát alkalmazva az orvos is érszűkületet keres a szívkoszorú erekben. Mivel a Discovery VCT egyetlen rendszeren belül egyesíti a fenti tulajdonságokat, az orvos sokkal átfogóbb képet kaphat páciense szívéről.

"A GE által kifejlesztett PET és volumetrikus CT készülékek tulajdonságait ötvöző Discovery VCT segítségével az orvosok egyetlen művelet során hozzáférhetnek a páciensek létfontosságú funkcionális és anatómiai adataihoz, így például perfúziós térképet kaphatnak a szív nyugalmi és terheléses állapotáról, és megtekinthetik a CT angiográfia, valamint a szív kalciumtartalmának adatait” - mondta Dr. Marcelo Di Carli, a Nukleáris Medicina/PET igazgatója, a brighami Szív-és Érrendszeri Képfeldolgozó Központ és a bostoni Női Kórház társ-igazgatója. „A Discovery VCT által készített képekből nyert információk alapján az orvosok gyorsan és pontosan, kényelmetlen behatolásos vizsgálat nélkül diagnosztizálhatják a pácienseket, és sokkal célirányosabb döntéseket hozhatnak kezelésükről” – tette hozzá.

Kulcsszavak: tudomány egészségügy

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05