25 munkahelyes Intel labort avattak a BMF-en

Kovács Attila, 2006. január 16. 17:52
A mai napon ünnepélyes keretek között felavatták fel a Budapesti Műszaki Főiskolán a világ vezető processzorgyártója és rendszertechnikai cége támogatásával létesített Intel Rendszertechnikai Laboratóriumot. Az Intel Hungary és a BMF Neumann János Informatikai Kara (NIK) közötti együttműködés keretében az Intel egy 25 munkahelyes, Intel Pentium D kétmagos processzorokkal felszerelt laboratórium létesítéséhez járult hozzá, valamint az NIK rendelkezésre bocsátotta a több szálas processzor technika alkalmazásához és kutatásához szükséges szoftvereszközöket. A felavatáson megjelent Magyar Bálint oktatási miniszter, Mark Harris, az Intel Európai Unió régiójának felsőoktatási és kutatási igazgatója és Sima Dezső, a Budapesti Műszaki Főiskola NIK főigazgatója.
Köszöntőjében a miniszter kiemelte a kar kezdeményezőkészségét, valamint azt, hogy az Intel válaszol az ilyen kihívásokra.
„Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy a BMF Neumann János Informatikai Főiskolai Kara csatlakozott az Intel Multi-Core Programjához. Olyan neves felsőoktatási intézmények, mint például a BMF, jelentős lépést tesznek társadalmuk világpiaci versenyképességének növelése érdekében azáltal, hogy az új generáció diákjainak tantervébe beépítik a legmodernebb oktatási anyagot.” – nyilatkozta Mark Harris. Emlékeztetett rá, hogy az Intel és a BMF együttműködése közel hét éves múltra tekint vissza. 2000-ben a NIK, mint a magyar egyetemek számára kiírt “Intel solutions for Internet economy” verseny győztese, 75 000 dolláros támogatásban részesült. „Az Intelnél a felsőoktatási tevékenység és kutatás támogatása jelenleg a világ több mint 30 országának már 110-nél is töb egyetemére terjed ki.” – tette hozzá Harris.

Sima Dezső kari főigazgató, egyetemi tanár elmondta, hogy a processzorok világában forradalmi változások zajlanak le, melynek egyik kiváltó oka az, hogy a hagyományos szuperskalár processzorok eddigi fejlődése hatékonysági és disszipációs korlátokba ütközött. Ugyanakkor a technológiai fejlődés töretlen, a Moore törvény 40 év után is érvényes maradt, így egy-egy lapkán évről évre egyre komplexebb processzorok hozhatók létre. Ezért a jövő a 64 bites több magos, több szálas processzoroké. A most felavatott laboratórium lehetővé teszi, hogy a BMF NIK jelenlegi és jövőbeni mérnök-informatikus hallgatói az új technológia megjelenésével közel egy időben, mind BSc mind MSc szinten megismerkedjenek a legkorszerűbb informatikai eszközökkel, és a kar processzor architektúrák hatékonysági kérdéseire irányuló eddigi kutatási tevékenységét a több magos több szálas processzorokra is kiterjessze.

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újabb húszezer laptopot szállít a Delta Systems Kft. az iskoláknak

A tavaly őszi szállítás után idén újabb, csaknem 20 ezer laptopot kapnak Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya és Somogy vármegye diákjai a Delta Systems Kft. közreműködésével mintegy 4 milliárd forint értékben. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) a csaknem húszezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a Delta Systems Kft. vezette konzorciumot, mellyel a négy vármegye tanulói számára biztosítják a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeit. 

2024. április 24. 10:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50