Egyeztetés a digitális műsorszórásról

Kovács Attila, 2006. január 23. 17:39
A parlamenti pártokkal történt előzetes egyeztetést követően Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter a mai napon négypárti egyeztetést kezdeményezett annak érdekében, hogy a törvénytervezet kétharmados döntést igénylő részei is elfogadásra kerüljenek.

Mint ismeretes, a kormány január 18-i ülésén elfogadta a földi digitális műsorszórás szabályozásáról szóló törvény tervezetét. Ezzel utolsó szakaszába érkezett az a törvényalkotói munka, amelyet az elektronikus hírközlés terén 2003 óta folytat az informatikai tárca. A mai, a Fidesz képviselője nélkül zajlott három párti egyeztetésen többek között a következők vélemények, megállapítások hangzottak el.

Kovács Kálmán: az elfogadott törvénytervezet nem konfliktusmentes területen kíván új szabályozást; az ORTT és a kormány álláspontja jelenleg eltér egymástól; cél a minél előbbi átállás a digitális műsorszórásra; az újabb 50 évre kiosztandó multiplexek (frekvenciatartományok) közül nyolcat kér Magyarország; a digitálisra való átállás szerte Európában megkezdődött, ideje 5-7 év, hazánk sem szeretne lemaradni; a bevezetésnek számunkra komoly technológiai és versenyelőnyei is lennének; tartalomszolgáltatási szempontból is kulcsfontosságú ez a szolgáltatás az ország számára; egy jó törvény segít abban is, hogy a lakosság azon 30%-a, akik, csak három csatorna adását tudja fogni, képes legyen akár 20-30 csatornával is rendelkezni.

Márfai Péter (MSZP): jelentős nemzeti érdekről van szó; a törvény az ORTT tevélkenységi körét bővíti (l. IP alapú műsoros alkalmazások); az MSZP-frakció kisebb módosításokkal támogatja a törvénytervezetet.

Szalai Annamária
(a téma szakértőjeként): fontos megállapítani, mi 2/3-os a törvényben, illetve fontos meghatározni, hogy a médiafinanszírozás rendszerét mennyiben változtatja meg a készülő szabályozás. (A miniszter szerint három pont (26. per., 30. par., illetve a 31. par. 3. pontja igényel 2/3-os döntést).

Pettkó András (MDF): a pártokkal az egyeztetést sokkal hamarabb, a múlt év szeptemberében kellett volna megtenni; meg kell határozni, a tévés átállás (tévécsere) mibe fog kerülni az embereknek, szükséges lett volna előzetes társadalmi vita a kérdésről.

Csepeli György (SZDSZ): ha nem lesz reális időn belül törvény, Magyarország e téren utolsó helyre kerülhet Európában; a törvénytervezet elvileg lehetővé teszi a közszolgálatiság kiterjesztését; ha a Parlament elfogadná, az nagyon kedvező üzenet lenne az EU-nak.

Kovács Kálmán szerint a mai átlag 12 ezer forintos set-top-boxok ára 2012-re 5-6 ezer forintos szintre süllyedhet; véleménye szerint csak mintegy 225 ezer háztartást kellene a kormánynak az átállásban segítenie.

A miniszter az e héten a témában folyó parlamenti bizottsági ülések után, azok tapasztalatairól is, újabb, négy párti egyeztetést kíván tartani a törvénytervezet 2/3-os részeinek elfogadása ügyében.

Stratégia

A földfelszíni digitális televízió-műsorszórásra való átállás stratégiai célkitűzéseit a kormány korábban a következőkben határozta meg:

1. Magyarország Európai Unióhoz való felzárkózásának kulcsa az információs és kommunikációs technológiák alkalmazásának kiterjesztése, összefüggésben a Magyar Információs Társadalom Stratégiáról és annak végrehajtásáról szóló 1126/2003. (XII. 12.) Korm. határozatban foglaltakkal. Ahhoz, hogy az információs társadalommal összefüggő szolgáltatásokhoz széles körben hozzá lehessen férni, elengedhetetlen a digitális televíziónak, mint interaktív multimédiás eszköznek az elterjedése.
2. A digitális televízió-műsoroknak az ország egész területén való elérhetőségét szem előtt tartva - különös tekintettel a közszolgálati televízió-műsorok földfelszíni vételére - elő kell segíteni, hogy a földfelszíni televízió-műsorszórás digitális technológiára való átállása minél gyorsabban végbemenjen.
3. A Kormány az érdekeltek tevékenységének összehangolásával, a megfelelő jogszabályi környezet megteremtésével, valamint szükség szerinti további intézkedések alkalmazásával kívánja a digitális átállást elősegíteni, külön figyelemmel az alacsony jövedelmű és hátrányos helyzetű társadalmi rétegekre.
4. 2007-től - a frekvencialehetőségeknek megfelelően - lehetőleg három műsorcsomag (multiplex) földfelszíni digitális szórását szigetszerűen meg kell kezdeni. A földfelszíni digitális műsorszórás területi kiterjesztésére a Nemzetközi Távközlési Egyesület Körzeti Rádiótávközlési Értekezletének 2006. évi ülésén elfogadásra kerülő frekvenciakiosztási terv alapján fokozatosan kerülhet sor.
5. A digitális műsorokhoz való ingyenes hozzáférés elősegíti a digitális vételre alkalmas készülékek elterjedését. Ezért arra kell törekedni, hogy az elsőként megvalósult multiplexekben legyenek ingyenes hozzáférésű új műsorszolgáltatások.
6. A digitális műsorszolgáltatások multiplexében biztosítani kell kapacitást interaktív szolgáltatás részére oly módon, hogy e kapacitás igénybevétele összhangban legyen többek között a Magyar Köztársaság nemzetbiztonsági és bűnüldözési érdekeivel.
7. Az országos közszolgálati műsorok jelenlegi analóg módon történő terjesztésének addig kell folytatódnia, amíg e műsorok digitális vételkörzete legalább a lakosság 97%-át el nem éri, és a háztartások legalább 98%-ában nem áll rendelkezésre műholdas, kábeles vagy földfelszíni digitális vételre alkalmas készülék.
8. A közszolgálati analóg műsorszórás leállítására adónként kerülhet sor, amennyiben az analóg adó vételkörzetében a lakossági ellátottság mértéke és a digitális vételre átállt háztartások aránya ezt lehetővé teszi.
9. A földfelszíni analóg műsorszórással terjesztett kereskedelmi műsorok analóg szórása a 10. pontban meghatározott időkorláton és a műsorszolgáltatási jogosultságok érvényességének idején belül addig folytatódhat, amíg arra a műsorszolgáltatók igényt tartanak.
10. A földfelszíni analóg műsorszórás teljes leállításának tervezett legkésőbbi időpontja 2012. december 31.
Kulcsszavak: műsorszórás

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nem érdemes otthon őrizgetni a régi mobilokat

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra felhasználható lenne, miközben a bennük lévő akkumulátor évek alatt akár tűzveszélyessé is válhat. Most a használt mobilok akár 30 000 Ft-ot is érhetnek a Yettelnél.

2024. április 19. 11:50

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

Már egy évtizede társ a mindennapokban: 10 éves a Simple alkalmazás

Magyarország egyik legnépszerűbb mobilappja*, a Simple alkalmazás idén ünnepli a 10. születésnapját.  Az applikáció 2014. április 15-én vált elérhetővé az alkalmazásboltokban, az elmúlt évtizedben már több mint hárommillióan töltötték le, és indulása óta már több mint 50 millió in-app és 80 millió NFC tranzakció futott át rajta. A fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil számításai alapján 2023-ban a hazai online autópálya-matrica, a közterületi parkolójegy értékesítés és a QR-kód alapú csekkbefizetések is mintegy majdnem ötöde a Simple appon keresztül történt. 

2024. április 15. 13:02

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

A csoportos beszélgetéseket összegzi a Rakuten Viber új, MI-alapú funkciója

A Rakuten Viber, a privát és biztonságos üzenetküldés és hívások globális piacvezetője az OpenAI technológiáját felhasználva elindított egy mesterséges intelligenciával vezérelt beszélgetés összegző funkciót. A szolgáltatás a csoportos csevegések olvasatlan üzeneteinél hasznosítható. A több millió felhasználó igényeinek megfelelően kifejlesztett funkció zökkenőmentes és gyors megoldást kínál arra, hogy a csevegésben lévő akár 100 olvasatlan üzenetből a lényeges információkat egy tömör összefoglalóba sűrítse.

2024. április 10. 21:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09