Hivatalos ENSZ-támogatás a százdolláros laptopnak

Milkovits Gábor, 2006. január 26. 22:09
Sajtóértesülések szerint az ENSZ Fejlesztési Program (UNDP) partnerségi megállapodást készül aláírni Nicholas Negropontéval, az MIT fejlődő térségekbe szánt százdolláros laptopot kifejlesztő projektvezetőjével.
Az aláírásra várhatóan az évente megrendezett Világgazdasági Fórumnak otthont adó svájci Davosban kerül majd sor hamarosan. A megegyezés értelmében az UNDP a Negroponte által felállított „One Laptop per Child” („Minden gyermeknek laptopot”) nevű nonprofit szervezettel közösen dolgozik majd azon, hogy a készülékeket a nemzetközi és helyi partnerek segítségével az iskolákhoz és magukhoz a gyermekekhez eljuttassák. A cél az, hogy a kormányok és jótékonysági szervezetek által finanszírozott speciális laptopok a gyerekek tulajdonába kerüljenek, akik így sajátjukként valóban megbecsülik majd az eszközöket. Az MIT médialaboratóriumában kifejlesztett készülékeket kifejezetten a szegényebb országokban uralkodó körülményekhez tervezték, így például akkumulátoruk egy felhúzó kar segítségével is feltölthető, emellett pedig vezeték nélküli hálózati megoldással is rendelkeznek. A százdolláros laptopot maga Kofi Annan ENSZ-főtitkár is üdvözölte tavaly novemberben, amikor a szervezet tuniszi internetes csúcsértekezletén bemutatták.

Miközben a terv támogatói komoly változásokat remélnek a készülékektől az oktatás előmozdításában és a szegénység felszámolásában, azért hallani szkeptikus hangokat is. Craig Barrett, az Intel igazgatótanácsának elnöke például decemberben úgy nyilatkozott, hogy a világ szegényeinek nem kell majd a százdolláros laptop, mivel a piaci készülékekhez képest túlságosan korlátozott funkciókkal rendelkezik.
Kulcsszavak: notebook ENSZ

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05