A DDR2 árak lendületben maradnak, csökkenő NAND flash árak

Kiss Ádám Zoltán, 2006. február 5. 19:42
A DRAMeXchange információ alapján a közelmúltban a DDR árak nem változtak, míg a DDR2 árak folytatták az emelkedést, a NAND flashmemória piacon a Koreai disztibútorok okozta túlkínálat lenyomta az árakat.
A DDR2 árak továbbra is vezetik a piacot, több mint 6%-os átlagos egymást követő emelkedéssel. A 512MB-os DDR 400 volt az egyedüli DRAM szegmens, amely egymást követő árcsökkenést produkált.

A DRAMeXchange megjegyezte, hogy a pletykák miatt, melyek szerint a Powerchip Semiconductor Corporation (PSC) hamarosan piacra dobja hatékonyan tesztelt (efficiently tested - eTT) márkanéven memóriamoduljait, lecsökkent a szegmensben a kereskedés, mivel a kereskedők átláthatóbb ártendenciákra várnak. Az emelkedő árak meghozták a DRAM gyártók önbizalmát, így január második felére megnövelték a szerződéses árakat, különösen a DDR2-re, ami a szegmens árazását közelebb fogja hozni a DDR árszintjéhez. A NAND flash piacon azonban minden kapacitásban áresések történtek, mert a kereskedők a piacra zúdították a készleteiket.

A DRAMeXchange tapasztalatai szerint koreai disztribútorok jelentős mennyiségű Samsung Electronics és Hynix Semiconductor márkájú chippel áraszották el a piacot. Bár ez okozott némi érdeklődést a piacon, de az iparág egésze nem mozdult meg. A legtöbb üzletkötő konzervatívan állt a dologhoz, mert úgy gondolják, hogy van még tér az áreséshez.

Azok a kereskedők, melyek az Apple NAND alapú notebook bejelentésének hiánya után csalódottan megszabadultak a készleteiktől, szintén közreműködtek az árak csökkenésében. Némelyik kereskedő arra számított, hogy a közelmúltban megtartott MacWorld-ön az Apple egy flash alapú notebookot mutat be. Közvetlenül az esemény után piacra dobták a raktárkészletüket, hogy a gyengülő ártrendek közepette elkerüljék a további veszteségeket. A 8GB-os flash memóriák szenvedték el a legnagyobb sorozatos áresést 10 százalékkal, míg a 2GB-os modulok áresése több mint 9 % volt.
Kulcsszavak: trend flash memória

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50