HP ProCurve hálózati megoldások a CERN-kutatásokban

forrás Prim Online, 2006. február 6. 11:35
A HP ProCurve Hálózati Üzletág nemrégiben bejelentette, hogy a CERN-nel kibővített üzleti partnerkapcsolata keretében nagy számú hálózati terméket és megoldást szállít a genfi szervezet részére, amelyek megtervezésekor figyelembe vették a világ vezető részecskefizikai kutatóintézetének szükségleteit. A CERN-nél jelenleg folyik minden idők legnagyobb tudományos eszköze, a nagy hadronütköztető (Large Hadron Collider, LHC) építése.
Az IT-infrastruktúrája megbízhatóságának, sebességének és teljesítményének növelésére indított program részeként a CERN 300 darabot vásárolt a több szakmai díjat is nyert ProCurve 3400cl switchből. Ezeket az egységeket a campuson kívül, a világ legfontosabb tudományos grid-projektjeit támogató technológiai infrastruktúra csatlakoztatására is felhasználják a CERN-nél.

Eddig mintegy 50 darab ProCurve 3400cl switchet telepítettek a CERN campuson. Ez a szám az IT-infrastruktúra frissítése jegyében néhány éven belül 700-ra emelkedik: a switchek a hálózat szélein is lehetővé teszik majd az intelligens, nagy teljesítményű működést. A CERN számítógépközpontjában létrehozott nagy teljesítményű PC-farm részeként további 250 darabot telepítenek a Layer 3-as, gigabites LAN switchből. Ezek az egységek teremtik meg a kapcsolatot az LHC számítógépes rendszerének (gridjének) „agyát” alkotó több mint 6000 PC között. A globálisan osztott, tudományos célú hálózatnak köszönhetően az LHC 2007-es indulása után világszerte tudósok ezrei évente mintegy 15 petabájt (15 millió gigabájt) adatot hozhatnak létre, menthetnek el és elemezhetnek a rendszerben.

Kivételesen magas biztonsági és teljesítményszintű IT-infrastruktúrát igénylő, a tudományos világ élvonalába tartozó szervezet lévén a CERN folyamatosan vizsgálja a kutatási tevékenysége és produktivitása támogatására alkalmas, innovatív technológiákat. David Foster, a CERN Kommunikációs, Rendszertechnológiai és Hálózati Csoportjának vezetője a bejelentéssel kapcsolatban elmondta: „Azért döntöttünk a ProCurve termékei mellett, mert nagy teljesítményt, alacsony bekerülési költséget és jobb hálózati biztonságot várunk tőlük szervezetünknél. Az is fontos szempont volt, hogy stabil partnerrel működjünk együtt: olyan vállalattal, amely kész beruházni a csúcstechnológiába és elkötelezett a hosszú távú kutatás-fejlesztési partnerkapcsolatok mellett.”

Az 1954-ben alapított, genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatóintézet (CERN) a világ legnagyobb részecskefizikai kutatóközpontja. A több mint 20 tagállammal és 2500 dolgozóval működő intézmény fizikusai az anyag alkotórészeit és összetartó erőit vizsgálják. A világ legnagyobb méretű és teljesítményű részecskegyorsítója, a nagy hadronütköztető (LHC) mellett a CERN rendelkezik a világ legkiterjedtebb tudományos célú hálózatával (LHC Computing Grid, LCG). Említést érdemel, hogy a CERN tudósa, Tim Berners-Lee nevéhez fűződik a világháló koncepciójának megalkotása. A World Wide Webet eredetileg a világ különböző egyetemein és intézeteiben dolgozó kutatók közötti automatikus információmegosztás támogatására hozták létre.

A CERN több mint 12 éve használ HP hálózati berendezéseket. A HP a CERN és az IT-ágazat közötti együttműködési projektek innovatív keretrendszerét biztosító, 2003-ban indított CERN openlab-projektben is részt vesz. A CERN openlab célja olyan fontos technológiák kutatása és kifejlesztése, amelyek segítségével még fejlettebb fürtöket (clustereket) lehet kialakítani a processzorokból, szerverekből, nagy sebességű switchekből, adattárolási technológiákból és adatbázis-szoftverekből álló, nemzetközi hálózaton (griden).

Az Adaptív EDGE Architektúra lényege a hálózat szélein is intelligens működés, ahol üzleti szabályok alapján automatikusan konfigurált, nagy megbízhatóságú kapcsoló eszköz (interconnect) biztosítja a központi felügyelethez és a hálózat pereméig terjedő kontrollhoz szükséges összeköttetést. Ennek az architektúrának a jegyében születtek meg a nemrég bemutatott, nagy teljesítményű és magas rendelkezésre állási szintű termékek, amelyek lehetővé teszik a hálózati biztonság teljeskörű és dinamikus ellenőrzését, egyszerűsítik a hálózatot és az üzleti működést, valamint javítják a produktivitást.
Kulcsszavak: CERN tudomány hálózat HPQ

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09