Hackerek lehallgatták a görög miniszterelnök mobilját

Genda Csongor Zoltán, 2006. február 6. 18:19
Ismeretlen hackerek feltörték a görög Vodafone-Panafon mobilszolgáltató számítógépes rendszerét, és egy kémszoftvert installáltak fel a központi szerverre, amelynek feladata különböző magas rangú politikus és üzletember telefonbeszélgetéseinek a lehallgatása volt - tudatta egy sajtótájékoztatón Theodoros Roussopoulos, görög kormányszóvivő.
A közleményből kiderült, hogy az ország miniszterelnöke, Costas Caramanlis telefonját is lehallgatták az elkövetők, ám a politikai szférából a megfigyeltek között voltak még a védelmi-, külügy- valamint belügyminiszterek is. A számos magas beosztású személyen kívül azonban a hackerek áldozatául esett még több tucat az arab országokból származó üzletember és néhány újságíró is. A szakemberek úgy vélik, hogy a lehallgatások 2004 júliusától egészen 2005 márciusáig folytak, amikor is több ügyfél panaszait követően a szolgáltató technikusai átvizsgálták a rendszert, és rábukkantak a szerverre telepített kémprogramra.

A helyi Elefterotypia napilap beszámolt a nyomozás azon részleteiről, miszerint a rendőrség emberei rábukkantak Athén központjában, egy az amerikai nagykövetség közelében lévő lakásban 14 mobilra, amelyekre feltehetőleg a kémszoftver továbbította a lehallgatott személyek beszélgetéseit. A görög kormányszóvivő elmondta még, hogy egyelőre nem derült fény a tettesek kilétére. Az ügy kirobbanása után számos találgatás látott napvilágot, melyek némelyike szerint a CIA áll az akció mögött, mások viszont úgy vélik, hogy valamely titkosszolgálat kémkedett a magas rangú személyek után.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09