Biztonságos működés a bizonytalan világban

Háromszázan az IDC IT-biztonsági konferenciáján

Kovács Attila, 2006. február 7. 14:44
„Biztonságos működés a bizonytalan világban” mottóval, nagy érdeklődés mellett tartották ma Budapesten, a Hotel Kempinskyben az IDC IT Security Roadshow konferenciát. A közel 300 résztvevő (77% a vállalati és állami szektorból) 16 előadást és egy kerekasztal-beszélgetést hallgatott meg. Az előadók közel 60%-a külföldi szakember volt. A konferenciát moderátorként Kürti Tamás (Kürt Kft.) vezette.
Az előadók az üzleti működés, a stratégia, a technológia és az emberi viselkedés kontextusában mutatták be a biztonság kérdését, és ezzel próbálták megalapozottabb döntésekhez segíteni hallgatóikat a biztonsági szabályzat kidolgozása és megvalósítása terén. Az egymást jól kiegészítő vitaindító előadások és esettanulmányok naprakész ismeretekkel szolgáltak az IT-biztonság legfrissebb kérdéseiről, így az adat- és hálózatvédelemre vonatkozó új előírásokról, a belső IT-részlegre való túlzott támaszkodásról a biztonság terén, a belső és külső biztonsági visszaélések számának növekedéséről, az internet fokozódó használatáról az üzleti életben, valamint a mobil számítástechnika terjedéséről és ennek IT-biztonsági vonzatairól.

Megállapítások Komáromi Zoltán, az IDC Magyarország ügyvezető igazgatójának „A biztonság dzsungele” című előadásában: az IT-biztonság dinamikusan fejlődő piac; Magyarország 2004-ben 22,8 millió dollárt költött IT-biztonságra; 2009-ig előretörnek a hardver megoldások, ezek évi növekedése a régióban 20%-os, míg a szoftver megoldásoké 15%-os lesz; összességében az IT-biztonságra való költés a teljes vállalati IT-költségek százalékában a 2004-es 2,5%-ról 2009-re 4%-ra nő.

Philip Zimmermann (P. Zimmermann Associates USA) „Biztonságos VoIP-t a világnak!” című előadásában kitért rá, hogy az IP-telefonok lehallgatása ellen az SSH-hoz hasonló technikát dolgoz ki a probléma megoldására. A megoldás olyan, hogy az architektúra nem függ a PKP kulcsoktól.

Miles Burden, (FBI budapesti International Law Enforcement Akadémiája -- ILEA) a kiberbűnözés elleni harc közép-kelet-európai kihívásairól beszélt. Felhívta a figyelmet az állami és magánszektor együttműködésének fontosságára, továbbá arra, hogy az emberek internetes bűnözés esetén tudják, a rendőrség melyik szervéhez forduljanak segítségért.

Tázló József, a Cisco Systems Magyarország műszaki igazgatója a hálózatokba integrált Cisco biztonsági funkciókról tartott előadásában kiemelte, fontos, hogy a hálózat minden elemébe integráljuk a megfelelő biztonsági szolgáltatásokat, illetve a hálózati biztonsági rendszerek egymással együttműködjenek, illetve úgynevezett „alkalmazkodó” biztonságot (proaktivitás és gyors válaszadási képesség) valósítsunk meg. A Cisco „önmagát védő” hálózati koncepciója többek között olyan eszközöket feltételez, mint a Cisco Network Admission Control nevű hálózat-hozzáférési megoldás, illetve a Cisco Security Management.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05