Törvényben maximálja a nemzetközi roaming díjakat az EU

Milkovits Gábor, 2006. február 8. 20:46
Viviane Reding, az EU Informatikai és Médiaügyi biztosa a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a mobilszolgáltatók vonakodása miatt az EB adminisztratív lépéseket tervez a nemzetközi roaming díjak leszorítására.
A tervezet szerint a mobilosoknak az Unión belül csak annyit kell majd kifizetniük a telefonálásért a nemzeti határok átlépése után, mintha belföldön egy másik szolgáltatóhoz tartozó számot hívnának. Reding a napokban egyeztet a nemzeti piaci szabályozó testületekkel, a javaslat pedig várhatóan az Európai Parlament elé kerül majd, és legkorábban 2007-2008-ra lehet belőle hatályos törvény.

Az EU 2000 óta kritizálja a mobilszolgáltatókat roaming politikájuk miatt. Eredetileg a cégek egymás felé felszámított tarifáit találták túl magasaknak, ám miközben ezek azóta elfogadható szintre csökkentek, a felhasználók változatlanul kénytelenek igen drágán telefonálni külföldön. Az EU biztos tavalyelőtt és tavaly is figyelmeztette a szereplőket a tarthatatlan gyakorlatra, ám mostanáig abban bízott, hogy a problémát a piac maga fogja megoldani. Tavaly októberben az EB egy külön weboldalt is létrehozott, ahol mindenki ellenőrizheti a 25 tagállamban érvényes különféle nemzetközi roaming díjszabásokat (http://europa.eu.int/information_society/activities/roaming/tariffs/index_en.htm). A terv annak reményében született, hogy az átláthatóság esetleg magától alacsonyabb árakat generál majd.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50