Helyesírási gyorssegély az interneten

MTI Sajtóadatbank, 2006. február 10. 11:45
Még 96 évesen is a gépe előtt ül és helyesírási kérdésekre válaszol az interneten a francia Orthonet elindítója, Charles Müller. Az Orthonethez hasonló nyelvhelyességi internetes szolgáltatás Magyarországon is elérhető, ám a látogatók száma egyelőre jócskán elmarad a francia érdeklődőkétől.
Charles Müller a németországi francia nagykövetség kulturális munkatársaként lett figyelmes arra, hogy a francia nyelvtan gyakran honfitársainak is sok nehézséget okoz. A probléma orvoslására az internet francia elődjén, a Minitel hálózatán elindította az Orthotelt, majd a világhálón az Orthonetet. 1998 óta a látogatók száma megtízszereződött, 2005-ben 3,2 millióan fordultak tanácsért az Orthonethez.

Müller ma 96 éves, mégis minden nap leül a gépe elé, hogy azonnal válaszoljon az interneten beérkező helyesírási kérdésekre. Nincs azonban egyedül, négy kollégája segíti munkájában. Az Orthonethez hasonló nyelvészeti forródrót, illetve internetes szolgáltatás Magyarországon is igénybe vehető. A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományos Intézetének portálján (www.nytud.hu) a tanacs kukac nytud.hu email-címre küldött kérdésére még aznap választ kap az érdeklődő. Az ügyeletet 10-től 14 óráig látja el az intézet egyik szakembere.

Ezenkívül egy másik honlapon, a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda oldalán (www.e-nyelv.hu) egy gyors regisztráció után már fél órán belül helyesírási gyorssegélyben részesítik a nyelvileg bizonytalanokat.

Eőry Vilma, a Nyelvtudományi Intézet főmunkatársa az MTI-nek elmondta, hogy Magyarországon még inkább telefonon érdeklődnek az emberek, a tanacs kukac nytud.hu címre naponta átlagosan két email érkezik, ami évente csak néhány száz üzenetet jelent. A szám egyelőre jócskán elmarad a francia e-mail-dömpingtől, igaz, a www.orthonet.fr oldalra nemcsak Franciaországból, hanem Belgiumból, Svájcból, Kanadából is kattintanak, nem is beszélve a franciául beszélők millióiról.
Kulcsszavak: tudomány onlineszolg MTA

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50