Demonstrációk a kínai Google cenzúrázása miatt

Genda Csongor Zoltán, 2006. február 20. 19:37
A "diákok a szabad Tibetért" nevű szervezet felhívást tett közzé a világhálón, amelyben arra ösztönözték az internetezőket, hogy küldjenek tiltakozó leveleket a Google vezetőségének, amiért azok fejet hajtottak a kínai kormány követelései előtt, és azok szája íze szerint cenzúrázzák az ázsiai országban nemrég életre hívott kereső-szolgáltatásuk találatait.
A protestálási akció egyik irányítója elmondta a brit Guardian lapnak, hogy az elmúlt napokban hozzávetőlegesen 50.000 levél érkezett a Google központjaiba, amelyekben azok küldői hangot adtak az iránti nem tetszésüknek, hogy az amerikai konszern a kínai keresőt az ázsiai ország kormánya követeléseinek eleget tevő szűrőkkel vértezte fel. Ezen kívül még világszerte számos Google-iroda előtt szerveztek demonstrációkat, amelyek résztvevői kijelentették, hogy a jövőben nem veszik majd igénybe a vállalat nyújtotta szolgáltatásokat.

A Google szóvivői megpróbálták elhárítani a vádakat, mondván, hogy a kínai állampolgárok jogaiért nem nekik kell harcba szállni, hanem az amerikai kormánynak kellene ez ügyben felemelnie a hangját.
Kulcsszavak: Kína jog Google

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50