30 nm-es csip-technológia az IBM-től

Milkovits Gábor, 2006. február 20. 22:22
Tovább folyik a verseny a nagy csipgyártók közt annak a címnek az elnyeréséért, hogy ki tud több tranzisztort elhelyezni egy adott szilíciumszeleten: most éppen az IBM rukkolt elő a maga 30 nm-es technológiájával.
A bejelentésre kevesebb, mint egy hónappal azután került sor, hogy az Intel bejelentette az első 45 nm-es eljárással készült lapkát. Nehezen hihető, hogy technikailag ennél nagyobb precizitás érhető el az optikai litográfia területén, a kék óriás mérnökeinek azonban láthatóan nem szegték kedvét a műszaki akadályok. Az egyes szakemberek által javasolt röntgensugaras módszer helyett az IBM-nél egy különleges folyadékba merítéses metódussal érték el a beégetést végző lézersugarak lelassítását, ami lehetővé tette a még nagyobb pontosságot anélkül, hogy meg kellett volna változtatni a hagyományos gyártási technológiát.

Az új technológia azt jelenti, hogy belátható időn belül nem forog komoly veszélyben a számítástechnika alaptételének számító Moore törvény, amely az egységnyi szilíciumfelületen elhelyezett tranzisztorok számának megduplázódását írja elő legalább másfél évente. A sokmagos processzorok terjedésével együtt mindez azt a nézetet erősíti, amely szerint egy-két évtizeden át még leküzdhető lesz a túlmelegedési probléma úgy, hogy eközben egyre nagyobb teljesítményű és viszonylag olcsó processzor áll majd rendelkezésre.

Kulcsszavak: tudomány processzor IBM

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50