Egy hely, ahol mindent megtudhat az asztmáról: www.asthma.hu

forrás Prim Online, 2006. február 21. 11:31
Már látogatható az a magyar nyelvű interaktív asztma honlap, amelyből a betegek, az orvosok – és mindenki, akit ez a téma érdekel – választ kaphatnak az asztmával és annak gyógykezelésével kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre. A honlapon megtalálható és onnan letölthető és kinyomtatható egy asztma beteg napló is. Az interaktív asztma-teszt segíthet eldönteni a weboldalt látogatónak, hogy esetleges tünetei utalnak-e asztmára.

Az asztma diagnosztizálása és kezelése kapcsán ellentmondás merülhet föl:
1. Az asztmát nem nehéz diagnosztizálni
2. Az orvosok jól ismerik a betegség kezelését
3. A ma elérhető kezelések lehetővé teszik, hogy a betegek jó állapotban legyenek
4. Mindezek ellenére a betegek sajnos nem mindig vannak jó állapotban

A jelenség oka jól ismert: A betegség természetéből adódóan a betegeknek nem tartják be pontosan a kezelési előírásokat, amikor jól vannak abbahagyják a gyógyszer szedését. Az orvosok részéről a betegség megbeszélésére és a részletes felvilágosításra nincs mindig elegendő idő. Az orvosok és a betegek közötti információcserét jelentősen megkönnyíti az új, nagyszerű segítség: az informatika.

A feladat adott volt: Használjuk az internetet és hozzunk létre egy orvos-szakmai szempontból felügyelt internetes oldalt, mely tartalmával kiegészíti a pótolhatatlan, személyes betegtájékoztatást, időt és energiát takarít meg az orvosok számára, és többlettudást nyújt a betegeknek. A megoldást a www.asthma.hu internet oldal biztosítja.

A www.asthma.hu oldal többféle új és egyedülálló interaktív oktató programot tartalmaz, amelynek keretein belül többféle animáció segítségével közérthető képi, hang és szöveges tájékoztatást nyújt:
- a tüdő működéséről
- az asztma kialakulásának lényegéről
- a betegség megállapításához szükséges vizsgálatokról
- és a különböző kezelési lehetőségekről.


Külön fejezet és oktató program foglalkozik a felnőttkori és gyermekkori asztmán kívül a gyermeket váró asztmások speciális problémáival is.

A gyermekeknek Szimbi a kisoroszlán játékos formában segít abban, hogy megismerjék és megtanulják az asztmával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat!


Az internetes oldal egy élő program, mely lehetőséget nyújt mindenki számára, hogy kérdéseivel, észrevételeivel, javaslataival befolyásolja annak tartalmát.

Az oldal a szakirodalom újdonságainak – szakemberek által közérthetővé formált –összefoglalóival szolgálja a betegek naprakész tájékoztatását.

A fejlődés további irányaként azt a célt tűztük ki, hogy a tüdőgyógyászati fekvő- és járóbeteg ellátás teljes – rendszeres időközönként frissített – adatbázisát tegyük közzé, mely a betegek és háziorvosaik számára nyújt segítséget a szakellátás könnyebb eléréséhez.

Fontos leszögezni, hogy az oldal tartalma cégektől független, semmilyen gyógyszermárka, vagy vegyület nevét nem tartalmazza.

Reméljük, hogy ez az új lehetőség jelentős segítséget jelent majd a betegek naprakész tájékoztatásához és lehetővé teszi, hogy a bevezetőben említett paradoxon megváltozzon az elkövetkező időszakban.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05