Ínhüvelygyulladást okoz a sok sms-ezés

Genda Csongor Zoltán, 2006. február 21. 20:04
Mindazoknál, akik gyakorta használják telefonjaikat szöveges üzenetek írására, nagyobb az esély ínhüvelygyulladásban való megbetegedésre - derül ki a Virgin Mobile szolgáltató tegnap Londonban közzétett tanulmányából.
Napjainkban számtalanszor hallani a mobiltelefonok egészségkárosító hatásáról, és a Virgin Mobile eredményei most igazolni is látszanak ezt az állítást. Ugyan jelen esetben nem a készülékek sugárzása által okozott károsodásról van szó, azonban az sem elhanyagolható tényező, hogy kézfejünk és ujjaink sérülhetnek a sok gombnyomogatástól. A statisztikai adatok szerint az elmúlt öt évben jelentősen emelkedett Angliában a hasonló megbetegedések száma, azaz évente mintegy 3,8 millió brit polgár jelentkezik ujj, - illetve csuklótájéki panaszokkal háziorvosánál, ami az illető végtag folyamatos megterhelésére vezethető vissza. A tanulmány megemlíti, hogy Nagy-Britanniában naponta átlagosan 93,5 millió sms-t küldenek el a mobiltulajdonosok. A megkérdezettek 12%-a 24 óra alatt több mint 20 rövid szöveges üzenetet ír meg, és az extrém sms-ezők csoportja is egyre csak bővül, ugyanis 10%-uk azt nyilatkozta, hogy némelykor naponta akár 100 sms-t is elküldenek.

A fizikai tünetek mellett azonban a pszichológusok szerint sok esetben lelki problémák kialakulása is előfordulhat, ugyanis a felhasználók egyre inkább elszigetelődnek a külvilágtól, és megszakad ily módon a közvetlen kapcsolatuk embertársaikkal, ami a későbbiekben aztán különböző lelki zavarokhoz vezethet.
Kulcsszavak: egészségügy SMS

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50