Németországba került Európa legerősebb szuperszámítógépe

Genda Csongor Zoltán, 2006. március 6. 18:54
A mai napon ünnepélyes ceremónia közepette, számos magasrangú politikus jelentétében üzembe helyezték a JUBL (Jülicher Blue Gene L) nevet viselő szuperkomputert a németországi Jülichben, melynek teljesítménye 45,8 TFLOPS.
Ez azt jelenti, hogy az IBM házából származó masina másodpercenként 45,8 billió számítási művelet elvégzésére képes, és ezen teljesítményével a JUBL letaszította trónjáról az Európában leggyorsabbnak számító spanyolországi Mare Nostrumot (27,9 TFLOPS), amely novemberben a TOP500-Organisation által nyilvánosságra hozott ötszázas lista nyolcadik helyét tudhatta magáénak. Jelen adatok szerint a jülichi kutatóközpontban beüzemelt gép világviszonylatban a hatodik legerősebb szuperszámítógépnek számít a maga 16.384 processzorával. A tervek szerint a JUBL-t fizikai, biológiai, kémiai illetve nanotechnológiai kísérleteknél fogják majd alkalmazni, és különböző környezetvédelmi projektekben is bevetik majd, amelyek célja a szennyező anyagok a talajban illetve az atmoszférában való terjedésének a szimulálása.

A németországi városnak azonban nem ez az egyetlen nagyteljesítményű masinája, ugyanis két évvel ezelőtt kezdte meg működését ugyanezen kutatóközpontban a JUMP nevet viselő 9 TFLOPS-os szuperkomputer, melyet a jövőben már csak a kisebb feladatok elvégzésére fognak használni, és a JUBL-ra bízzák majd az összetettebb, nagy kapacítást igénylő számítási műveleteket.
Kulcsszavak: IBM szuperszámítógép

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05