Az Intel-konkurencia korlátozása miatt meghekkelték a Skype-t

Genda Csongor Zoltán, 2006. március 7. 19:15
A Skype 2.0 videó-képes verzió megjelenése óta a VoIP-szoftver lehetővé teszi, hogy maximálisan tíz személy folytathasson egyidejűleg konferenciabeszélgetést. Ez azonban csakis olyan felhasználók esetében lehetséges, akik számítógépeinek magját valamely az Inteltől származó kétmagos lapka képezi, a hasonló teljesítményű AMD-processzorokkal működő komputerekkel pedig csupán maximálisan öt résztvevő egyidejű kommunikálása valósítható meg. Köszönhető mindez annak, hogy a Skype és a vezető csipgyártó nemrég partnerségre lépett az internetes hang- és mozgókép átviteli funkciók minőségi paramétereinek a javítását illetően, mely együttműködést rossz szemmel nézi a konkurens Advanced Micro Devices, és magyarázatot követelnek ez ügyben a VoIP-szolgáltatótól.
Egy magát Maxxus-nak nevező hekkernek azonban sikerült kiiktatnia a 2.0-ás verzió AMD-limitjét, és bebizonyította, hogy a szoftverrel más, nem Intel-alapú környezetben is megvalósítható a tíz résztvevős konferenciabeszélgetés.

Korábban a Skype képviselői kifejtették, hogy csakis a legújabb Intel-csipek felelnek meg a szoftver támasztotta magas erőforrás-követelményeknek, amely kijelentés valós voltát azonban kétségbe vonta Maxxus. Ezt követően a hekker a kódvisszafejtő technika segítségével górcső alá vette a VoIP-klienst, és megfejtette a titkot; ezek szerint a szoftver egyszerűen ellenőrzi, hogy a felhasználó számítógépében kétmagos Intel-lapka van-e vagy nem. Ha igen, akkor megengedi a tíz személyes részvételt, ha pedig valamely más processzorral van felvértezve az illető rendszer, akkor életbe lép az öt-fős korlátozás. A kódvisszafejtés technikát alkalmazva Maxxus feloldotta a zárat, és létrehozott egy három bájtot megváltoztató javítófoltot, amelyet közzé is tett weboldalán (http://maxxuss.com/home/skype.html- pillanatnyilag nem elérhető).

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50