Több száz magos processzorokat ígér az Intel 10 éven belül

Milkovits Gábor, 2006. március 8. 09:22
Az Intel egy olyan új kutatási programot indított be, amely a cég főmérnöke szerint 10 éven belül akár több száz processzormaggal rendelkező, ma még elképzelhetetlen teljesítményű CPU-kat eredményezhet.
Justin Rattner főmérnök a San Francisco-i Intel Fejlesztői Fórumon beszélt a fejlesztési tervekről. Szerinte ilyen drámai előnyökkel kecsegtető tudományos lehetőség csak egyszer adódik minden emberöltőben. A „Tera Scaled Computing Research” („Tera-szintű Számítástechnikai Kutatás”) elnevezésű Intel mega-projekt mintegy 80 alprojektet foglal magában, és kutatók százai dolgoznak rajta világszerte. A célkitűzés meglepően rövid távúnak tűnik, ha figyelembe vesszük, hogy az első négymagos processzorok megjelenése is csak jövőre várható.

Rattner a teljesítménynövekedés mellett, illetve ezzel párhuzamosan olyan alkalmazások megjelenését jósolja, amelyek eddig jobbára csak a fantasztikus elbeszélésekben jelentek meg. Konkrétumok említése nélkül olyan nagyteljesítményű, sokmagos processzorokon alapuló platformokról beszélt, amelyek „felhasználó-tudatos”, vagy éppen „emberszerű” jelleggel rendelkező alkalmazások létrejöttét tennék lehetővé.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09