IDF 2006 Tavasz - Első nap

Széll Zoltán, 2006. március 8. 20:05
Tegnap San Francisco-ban megkezdődött az Intel nagy érdeklődéssel várt tavaszi fejlesztő konferenciája az ’IDF 2006 Tavasz’. Az első nap legnagyobb érdeklődéssel várt plenáris előadói a vállalat főtechnológusa (Justin Rattner CTO) és három alelnöke (Pat Gelsinger, Sean Maloney és Donald McDonalod) voltak. A konferencia előadásainak középpontjában az Intel új mikró-architektúra és az új architektúrán alapuló következő generációs mikroprocesszorok állnak.
Az összegyűlt több mint 5000 mérnök (kutató és fejlesztő) már nagyon várta az új energia hatékony mikró-architektúra bemutatását. Elsőként Justin Rattner CTO az Intel „főtechnológusa” az Intel új technológiáiról és technológiai irányzatairól beszélt. Az Intel az elmúlt években irányt váltott. A fejlesztők már nem a mikroprocesszorok sebességének növelését hajszolják, mert ez nagyon sok energiát igényel. Ma a kutatások olyan irányban folynak, hogy növeljék az egy óraciklus alatt végrehajtható utasítások számát, illetve egy utasítást végrehajtásához minél kevesebb energiát használjon fel a processzor. Ennek a jegyében fejlesztik az új gyártástechnológiákat. Jelenleg az Intel 65 nm-es technológiával gyártja az új processzorokat, de már kész 45 nm-es technológia is, amely 2007 végén kerül bevezetésre, ése már fejlesztik a 32 nm-est is. Már tranzisztor szinten a szivárgási áram csökkentésével „megfogják” a lapkák hőtermelését. Az új architektúrák szélesebbek lesznek, azaz egy ciklus alatt több utasítást képes indítani és végrehajtani.

Rattner bemutatta, hogy az ’Intel Core’ mikró-architektúra mobil asztali és szerver változatai kevesebb energiát fogyasztanak, és mégis több munkát végeznek el, mint a mai CPU lapkák. Az Intel Core architektúrán alapuló mobil processzor neve: Merom, az asztali változaté Conroe, a szerver változaté Woodcrest. A 65 nm-es technológiával gyártott nagy teljesítményű és alacsony energia-felvételű processzorok felhasználásával új, formatervezett és kisebb méretű mobil eszközök, asztali számítógépek és szerverek készülhetnek majd a jövőben. Ez lehetővé teszi az áramfogyasztáshoz és az ingatlanhoz kötődő költségek csökkentését.

Justin Rattner előadásában elmondta, hogy a Core mikró-architektúra segítségével olyan magas szintű energiatakarékosság érhető el, amellyel elsőként az Intel Core Duo processzor büszkélkedhet. A vállalat az Intel mobil processzora, az Intel Pentium M fejlesztése során kialakított energia megtakarítás filozófiáját vette alapul és bővítette azt egy sor új, élvonalbeli innovációval, valamint beépítette továbbá az utasítások párhuzamos végrehajtását, ami a már létező Intel Pentium 4 processzor technológiáknál megfigyelhető. Az Intel Core mikró-architektúrákra épülő processzorok, amelyek az iparágban elsőként 65 nm-es gyártástechnológiával készülnek majd, 2006 harmadik negyedévben lesznek kaphatók.

„A teljesítmény növekedés és hatékony energia-felhasználás tekintetében az Intel Core mikró-architektúra mérföldkőnek számít”, - mondta Rattner. Az új kétmagos, illetve 2007-ben megjelenő négymagos processzorok egyedülálló teljesítményt és hatásfokot nyújtanak majd. A felhasználók saját maguk is tapasztalni fogják a rendszerek új előnyeit, úgy, mint a hosszabb akkumulátor élettartamot és az alacsonyabb villanyszámlákat.” – tette hozzá.

Az előadás során Rattner megmutatta, hogy az asztali számítógépekhez fejlesztett Conroe nevű processzor durván 40 százalékkal jobb teljesítményt nyújt, és 40 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, mint a jelenleg használt Intel Pentium D 950 lapka.

Az Intel Core mikró-architektúra, köszönhetően a nagyobb teljesítménynek, a hatékony energia-felhasználásnak és a gyorsabb válaszadási képességnek, a felhasználóknak teljesen új élményt kínál mind az otthonaikban, mind a vállalataiknál és útközben.

Az új Intel mikró-architektúrát több újítás jellemzi:

- Intel Wide Dynamic Execution – több utasítást végez el egy órajel ciklus alatt, ezzel a végrehajtás és az energia-felhasználás hatékonyságát növelve. A magok 4 utasítás párhuzamos végrehajtására képesek a hatékonyabb 14 fokozatú adatcsatorna segítségével.
- Intel Intelligent Power Capability – Segítségével az energia-fogyasztás tovább csökkenthető azáltal, hogy intelligens módon csupán akkor kapcsolja be az egyes logikai alrendszereket, amikor azokra szükség van.
- Intel Advanced Smart Cache – A közösen használt 2. szintű gyorsító-tár segítségével és a memória forgalmának minimalizálásával ér el csökkenést az energiafogyasztásban, illetve az egyik mag részére teljesen átengedi a gyorsító-tár használatát, ha a másik nem működik.
- Intel Smart Memory Acces – Egy újabb funkció, amely a rendszer teljesítményét növeli azáltal, hogy észrevehetetlenné teszi a memória késleltetést, így optimalizálva a memória alrendszer sávszélességét.
- Intel Advancedf Digital Media Boost – A 128 bit széles SSE, SSE2 és SSE3 utasítások egy órajel-ciklus alatt végrehajthatóak. Ez lényegében megkétszerezi a multimédiás és grafikai alkalmazásoknál széles körben alkalmazott utasítások végrehajtási sebességét.

Pat Gelsinger az Intel alelnöke és a Digitális Vállalati Csoport (Digital Enterprise Group) vezérigazgatója bemutatta, miként fog az Intel felülmúlhatatlan teljesítményt és energia-takarékosságot biztosítani a teljes működési költség csökkenése mellett.

„2006 a változás éve az Intelnél – megújul gyártástechnológiánk és olyan új, nagy teljesítményű mikró-architektúrák és új platformok megjelenése várható, amelyek választ adnak a felhasználók összetett problémáira” – mondta Gelsinger. „Ebben az évben egy sor új olyan vállalati platformmal és technológiával lépünk a piacra, amelyek ösztönzést jelentenek a fejlesztőknek, az informatikai vezetőket pedig bámulatba ejtik a költségkezelés és üzletvezetés terén nyújtott képességeikkel.

Az Intel Core mikró-architektúrákra épülő több magos termékek egyedülálló formatervezést tesznek lehetővé, és távlatokat nyitnak majd az iparág legkiforrottabb irodai számítógépei előtt. Megnövelik az informatikai menedzserek válaszadási képességeit és produktivitását, ugyanakkor csökkentik az irodák hely és áramellátási korlátjait, amellyel a vállalatoknak szembesülniük kell az adatközpontjuk bővülésekor.

2006 végére az Intel Core mikró-architektúra lesz a PC és szerver platformok szíve. Az asztali számítógépek jelentős teljesítmény növekedése mellett, Gelsinger bemutatta a Conroe nevű kétmagos processzort, amely 40 százalékkal kevesebb energia felhasználás mellett több mint 40 százalékkal nagyobb teljesítményt nyújt.

Gelsinger bejelentette továbbá, hogy a Conroe, az Averill kódnevű Professzionális üzleti platform részét képezi majd, amely 2006. második felében lesznek kapható. Az Averrill-t a kétmagos Conroe processzornak, a Broadwater nevű új lapkakészletnek, az Intel Virtualizációs Technológiának és az Intel Aktív Menedzsment Technológia második generációjának köszönhetően nagyon jó kezelhetőség és a világszínvonalú IT biztonság jellemzi majd.

A kétprocesszoros szerverek és munkaállomások számára az Intel három új processzort vezet be 2006.-ban. A jövő héttől lesz kapható a Sossaman, amely egy olyan ultra alacsony energia-felhasználású processzor, amelyet pengeszerverekhez, tárolóeszközökhöz és telekommunikációs berendezésekhez terveztek. A Dempsey a hónap végén jelenik meg, és ez az első olyan processzor, amely a Bensley kódnevű, új Intel Xeonra épülő platformhoz készült.

2006 harmadik negyedévben az Intel a Bensley platformot a Woodcrest processzorral frissíti, ami további 35 százalékos csökkentést jelent a fogyasztás és több, mint 80 százalékos növekedést a számítási teljesítményt illetően. Gelsinger előadásához Gary Campbell, a HP Enterprise Storage és Servers részlegének alelnöke és technológiai igazgatója is csatlakozott, aki hangsúlyozta, hogy a HP mind a Bensley, mind a Woodcrest platformot támogatja, így a szervert és a munkaállomást vásárló felhasználók a lehető legjobb teljesítményt illetve hatásfokot érik el.

A fejlesztők először tekinthettek meg nyilvánosan egy működő, kétprocesszoros szerverekhez készült, Clovertown kódnevű négymagos processzort, ezzel Gelsinger megerősítette az Intel többmagos piacvezető termékek gyártására irányuló rövid távú terveit. A Clovertown foglalata kompatíbilis a Bensley platformmal. Szállítása 2007 elején indul. Megnövekedett számítási kapacitás jellemzi majd, és kiválóan alkalmas lesz az olyan többszálú alkalmazások futtatásához, mint amilyenek például az adatbázisokban, valamint pénzügyi szolgáltatásoknál és ellátási lánc menedzsmentben használatosak. Az Intel egy másik, a ’high-end’ asztali PC-khez fejlesztett négymagos processzor szállítását is tervezi 2007 elején, amelynek kódneve Kentsfield.

Az Intel betekintést adott a vállalati szerverekhez tervezett Intel Virtualization Technology (Intel VT) következő generációjába is. A szerver virtualizáció az informatikai szervezeteknek az infrastruktúra gördülékenyebbé tételében, a felhasználás optimalizálásában, a költségek csökkentésében és a versenyképesség növelésében nyújt segítséget. Az Intel 2005-ben kezdte szállítani az Intel VT-vel ellátott processzorokat. Az Intel virtualizációs technológiájának következő generációja az ’Intel Virtualization for Directed I/O’ (Intel VT-d), már a be- és kimenetek virtualizációját is támogatja, amivel ki- és bemeneti eszközök is csatolhatók a virtuális gépekhez. Ezzel sokkal erőteljesebb, nagyobb teljesítményű platformot biztosítva a virtuális rendszerekhez.

Az Intel Active Management Technology (Intel AMT) és a Microsoft Systems Management Server termékével együtt lehetővé válik az informatikai szakemberek számára, hogy kezeljék a számítógépeiket saját hálózataikon, még akkor is, ha ezek az eszközök kikapcsolt állapotban vannak, vagy a merevlemezeik és operációs rendszereik nem működnek. Az új technológia azt is lehetővé teszi, hogy távolról is karbantarthassák a rendszert anélkül, hogy az ottani felhasználót megzavarná. A ’Circuit Breaker’ kódnevű szolgáltatás proaktívan véd a bejövő támadásoktól, például vírusoktól, képes elészigetelni a fertőzött PC-ket, mielőtt azok elérhetnék a hálózatot.
Kulcsszavak: trend processzor Intel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50