Új, állandó fényerejű Canon objektív: EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM

forrás Prim Online, 2006. március 9. 17:35
A Canon bejelentette új EF-S sorozatú, képstabilizátoros, nagylátószögű EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM objektívjét. A képminősége és a felépítése közelít a Canon professzionális objektívjeihez, így az EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM a leggyorsabb szabványos gyújtótávolságú zoom-objektív lesz az olyan EF-S bajonettel rendelkező fényképezőgépek számára, mint például az új EOS 30D. Az egész zoom tartományban állandó f/2.8 fényerőt a Canon legújabb 3-lépéses képstabilizátorával kombinálva az objektív kiváló nagylátószögű teljesítményt és rugalmasságot nyújt gyenge fényviszonyok között is. Az olyan különleges optikai megoldások, mint az UD üveg és az aszférikus lencsetagok, különlegesen tiszta, éles, kontrasztos képet eredményeznek pontos színvisszaadás mellett.
EF-S bajonett

Az objektív az EF-S bajonettel rendelkező EOS fényképezőgépekre szerelhető – az új EOS 30D, EOS 350D, és a korábbi EOS 20D és 300D modellek tartoznak ide. (Az EF-S bajonettről bővebb információkat a “Canon technológia” című részben talál). Ezen fényképezőgépek APS-C képérzékelőinek 1,6-szoros nagyításával az objektív effektív gyújtótávolsága 27-88 mm.

Képminőség

A kép világosságának javítása érdekében egy alacsony szórású (Ultra-Low Dispersion - UD) lencsetag küszöböli ki a másodlagos kromatikus aberrációt, ami rontaná az élességet és idegen színcsíkokat okozna. A két aszférikus lencsetag kijavítja a gömbtorzítást a saroktól sarokig tartó éles, kontrasztos képminőség érdekében, különösen széles látószög esetén. Az EOS CMOS szenzor és a DIGIC II képfeldolgozó processzor együtt olyan képminőséget eredményeznek, amely általában túlszárnyalja a normál használatban szükségeset.

Fix f/2.8 a teljes 17 - 55mm zoom tartományban


A kiváló optikai minőség eredményeképpen a teljes gyújtótávolság-tartományon azonos a fényerő, és ez lehetővé teszi a fotósnak, hogy az expozíciót a legnagyobb látószöghöz állíthassa be, és ne kelljen foglalkozni a záridő állításával a hosszabb fókusztávolságokon. Az objektív majdnem tökéletesen kör alakú blendét használ, amely attraktív, egyenletes háttér-elmosódást eredményez.

A képstabilizátor

Az objektívbe a Canon legújabb 3-lépéses képstabilizátora (IS) van beépítve, amely megakadályozza a bemozdulás miatti képelmosódást. Az IS jelentősen növeli a vaku nélküli, gyenge fényben történő fotózás lehetőségét, és a kívánt mélységélesség elérését. A háromrekeszes előny azt jelenti, hogy az általában megfelelő 1/125-ös záridő helyett akár 1/15 másodperces érték is használható, az elmosódás veszélye nélkül.
Az IS automatikusan felismeri, ha a gépet állványra helyezték, és megelőzi az IS szenzor és a stabilizátor motorok közötti visszacsatolásból eredő problémákat.

Gyors, csendes autofókusz


Az objektív USM motorja rendkívül magas frekvenciát használva egyedülállóan gyorssá és majdnem tökéletesen csöndessé teszi az autofókuszálást. Az állandó nyomatékú motor nagysebességgel mozgatja a lencsecsoportot a megfelelő pozícióba, majd nagy pontossággal állítja meg, túlfutás nélkül. A fotósok a kézi fókuszgyűrűt elforgatva akármikor használhatják a kézi élességállítást anélkül, hogy előtte ki kellene kapcsolniuk az autofókusz módot.

Káros visszatükröződés nélkül


A Super Spectra lencsebevonatokkal és lencsekialakítással a Canon mérnökei sikeresen csökkentették a becsillanás vagy a szellemkép kialakulásának esélyét – ezek a jelenségek az érzékelőről visszatükröződő kép miatt gyakoribbak a digitális fényképezőgépek esetében. A megnövelt fényelnyelésű bevonat csökkenti a lencsetagok becsillanásának mértékét, így torzítatlan, természetes színű képek készülhetnek.

EOS rendszerintegráció


Ha az objektívet a Canon EX Speedlite vakuegységeivel használják, illetve az EOS 350D, EOS 20D és az új EOS 30D beépített vakuival, akkor az objektív átküldi a távolságra vonatkozó információkat az E-TTL II vaku-algoritmusnak, szemmel látható javulást eredményezve a vakus expozíciómérés terén.
Kulcsszavak: Canon kamera objektív

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50