Az mp3 lejátszók és a videokamerák végét jósolja a Nokia

Milkovits Gábor, 2006. március 22. 13:03
Anssi Vanjoki, a Nokia multimédia részlegének feje a Financial Times-nak nyilatkozva elmondta, hogy a kamerás és zenelejátszós mobilok hosszabb távon teljesen kiszorítják majd a különálló mp3 és videofelvevő készülékeket.
A finn mobilóriás a piaci adatokra alapozza jóslatát: a cég egymaga 100 millió kamerás, és 40 millió mp3 lejátszós telefont hozott forgalomba tavaly. Előbbi révén egyébként a Nokia lett 2005-ben a világ legnagyobb fényképezőgép-gyártója. Az alsóbb kategóriás digitális fényképezőgépeket már most érzékenyen érinti a kamerás mobilok terjedése: legutóbb például a Konica Minolta jelentett be, hogy teljesen beszünteti a fényképező-gyártást, beleértve a digitális készülékeket is. Vanjoki a következő fél-egy év folyamán több hasonló bejelentésre számít, a következő áldozatokként pedig a videokamerákat nevezte meg. Jelenleg még többnyire csak a drágább okostelefonok alkalmasak valódi mozgóképrögzítésre, az alkalmazás azonban egyre gyorsabban teret hódít a középkategóriás készülékek körében is.

Ami a zenelejátszást illeti, a Nokia idén a tavalyinál kétszer több, vagyis 80 millió ilyen funkcióval rendelkező telefont szeretne eladni. A különálló lejátszókat jelenleg egyedül az tartja életben, hogy memóriájuk és akkumulátoruk teljesítménye nagyobb, mint a mobiltelefonoké, ez azonban idővel elenyészhet. A Samsung például egy 10 GB-os merevlemezes telefont mutatott be nemrég a CeBIT-en, és a flashmemória is egyre hatékonyabb, így aztán a Nokia szerint a hordozható zenelejátszók helyét idővel, a videokamerákhoz hasonlóan, a sokoldalú mobiltelefonok vehetik át.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50