Ha szép szóval nem megy: határozattal kötelez az EU a roaming díjak csökkentésére

Kiss Ádám Zoltán, 2006. március 28. 22:28
Az EU többször érzékeltette, hogy irreálisan magasnak tartja a roaming díjakat, majd határozottan felszólította a szolgáltatókat, hogy csökkentség ide vonatkozó díjszabásukat, mivel nem történt semmi, az EU bekeményít, és polgárai érdekében törvényi szinten szabályozza kérdést, vagyis kötelezi a szolgáltatókat az árcsökkentésre.
Viviane Reding, az EU IT felelőse már tavaly világossá tette a közösség álláspontját. Mivel a szolgáltatók rendkívül magas díjakat alkalmaznak, ez az egyébként a kommunikáció elérhetőségéért és alapvető szabadságáért kiálló EU lényegével ellentétes. A magas díjak elválasztják egymástól a tagországokat, és indokolatlan plusz költségeket rónak a lakosokra. A másik oldalról, a szolgáltatók szemszögéből nézve azonban fontos üzlet ez, a felmérések szerint éves jövedelmük akár 15 százaléka is befolyhat ilyen módon. Az EU természetesen elsősorban lakosait segíti, és nem a nagyvállalkozásokat, így több fokozatban érzékeltette mennyire szükséges lenne a változás. A felhívások süket fülekre találtak, sőt a Vodafone kijelentette, hogy nem hajlandó ilyen lépésre, mivel az jelentős bevételkieséssel járna, sőt volt olyan szolgáltató, mely időközben még emelte is a roaming díjakat.

Ma már látható, hogy ez nem volt okos lépés a cégek részéről, hiszen kismértékű, de érzékelhető árcsökkentéssel talán megelégedett volna az Unió, ám most törvényi szinten szabályozzák az ügyet, ami majdnem biztos, hogy az elképzelt legrosszabb forgatókönyvnél is jobban lenyomja majd az árakat. Mivel az EU álláspontja világos, a tagországok véleménye egységes, igen hamar megszülethet a határozat, a legoptimistább vélemények szerint akár már az idei üdülési szezonban is érezhetjük kedvező hatását.
Kulcsszavak: roaming EU

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50