Megalakult a szerzői jogi illetékek reform szövetsége

forrás Prim Online, 2006. április 5. 13:19
Az európai szerzői jogi illetékek sürgős felülvizsgálatát kívánja elérni a CLRA, az információs, telekommunikációs, fogyasztói elektronikai és digitális média iparágait tömörítő, ma létrejött szövetség. A Szerzői Jogi Illetékek Reform Szövetsége (Copyright Levies Reform Alliance, CLRA) arra törekszik, hogy a professzionális és a fogyasztói elektronikai termékekre és eszközökre kirótt illetékek összegyűjtésének igazságosságát és átláthatóságát növelje, szem előtt tartsa a fogyasztó érdekeit és megbecsülje a tartalmak létrehozóit is.
A megalakulással egyidőben a CLRA tanulmányt jelentetett meg, amely 9 európai országban vizsgálja a szerzői jogi illetékek kivetésének gazdasági hatásait.. A kutatás szerint az idén várható 1,57 milliárd euróról 2009-re 2,12 milliárd euróra nő a szerzői jogi illetékek összege. A Forrester Research megállapítása szerint 2011-re a letöltések a teljes zenei piac 36%-t teszik majd ki. Az Európai Szerzői Jogi Direktíva azt sugallja, hogy a digitális másolásvédelem terjedésével a szerzői jogi illetékek összege csökkenni fog, a CLRA kutatása azonban ezt nem erősíti meg.

“A digitális termékekre kirótt szerzői jogdíjak az adózás egy rég letűnt módját testesítik meg, amely a fogyasztókat, a művészeket és az iparágat egyaránt sújtja.” – mondta Mark MacGann, a CLRA szóvivője és egyben az Európai Digitális Technológiaipari Szövetség (EICTA) igazgatója “Az európai jogalkotók felelőssége, hogy a kirovó rendszer eltüntetésével együtt az illetékek begyűjtésének hatékony és átlátható rendszerét teremtse meg.”

A kutatás szerint Európában 2001 óta 545 millió euróról 1,57 milliárd euróra nőtt, vagyis megháromszorozódott az összegyűjtött szerzői jogdíjak mértéke. A tanulmány azt is megállapítja, hogy 2006-ban az illeték Németországban érte el a legnagyobb mértéket, 353 millió eurót. A becslések szerint ez az összeg csak ebben az országban 2009-re 454 millió euróra növekszik.

A szerzői jogi illetékek rendszere a legtöbb európai országban a másolásvédelmi technológiák elterjedése előtt került bevezetésre, hogy így kompenzálja a jogtulajdonosokat a legális, magáncélú másolásért. Érdemes megjegyezni, hogy Ciprus, Írország, Luxemburg, Málta és Nagy-Britannia a mai napig nem vezetett be a digitális eszközökre vonatkozó semmilyen hasonló célú illetéket.

A digitális eszközök esetében a fogyasztó a CD lejátszók, az MP3 lejátszók vagy éppen az üres média, például a cd-k esetében a vásárláskor egyben illetéket is fizet. Ebben a rendszerben a vásárló így valójában kétszer fizet, egyszer amikor gyakorlatilag engedélyt vált a letöltéskori másolásra, még egyszer – vagy éppen többször – pedig akkor, amikor a lejátszásra alkalmas eszközt vásárolja meg.

A szkennerekre, nyomtatókra és más reprográfiai eszközökre a gépek értékére vetítetten, eltérő mértékű díj kerül kivetésre. Egy német vásárló például egy átlagos otthoni – irodai egység létrehozásakor – nyomtató, szkenner, számítógép, DVD író – akár majdnem 150 eurót is fizethet illeték formájában.

“A szerzői jogi illeték valójában a fogyasztó igazságtalan és nem átlátható adóztatását jelenti, ráadásul ellentétes az Európai Unió azon törekvésével, hogy az információs társadalom minél több ember számára legyen elérhető” – mondta Mark MacGann. “Ha a digitális eszközök könnyebben elérhetőek lesznek mindenki számára, akkor ezzel hozzájárulunk Európa technológiai fejlődéséhez, és újabb értékes források fordíthatóak az innovációra és az európai versenyképesség növelésére.

Kulcsszavak: CLRA szerzői jog jog

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05