Szupergyors IBM mobilcsip

Milkovits Gábor, 2006. április 5. 21:17
Az IBM és a Rapport nevű technológiai cég egy olyan új technológiájú mobilprocesszort fejleszt Kilocore 1025 néven, amely egy Power lapkamagot és 1024 darab 8 bites független adatfeldolgozó egységet tartalmaz.
A cégek szerint az új lapka mintegy tízszer gyorsabb lesz a jelenleg hordozható eszközökben használatos processzoroknál, ugyanakkor energiafogyasztása jóval alatta marad azokénak. Az eljárás elsősorban az adat-intenzív alkalmazások esetében bizonyulhat különösen hasznosnak, és pontosan ezek a leggyakrabban igényelt megoldások a mobilkészülékek esetében. A két cég együttműködése keretében a Rapport szállítja gyakorlatilag a teljes „know-how-t”, vagyis a csipet a Power processzor kivételével valamint a szoftvert, míg az IBM mérnöki hátterét és gyártási kapacitását bocsátja a projekt rendelkezésére.

A fejlesztés része az IBM 2004 decemberében útjára indított Power kezdeményezésének, amelyben számos partnercég, például a Novell, a Red Hat és a Cadence Design Systems is részt vesz. A csoport eddig egyebek mellett a nagyteljesítményű 3D video és MPEG dekóderek terén végzett kutatásokat. Fő célja a projektben résztvevő cégek közös innovatív fejlesztéseinek előmozdítása, illetve a Power-alapú technológiák szabad megosztása és felhasználása.





Kulcsszavak: processzor IBM

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50