Az internetes tartalomszolgáltatók betartották a kampánycsendet

forrás Prim Online, 2006. április 10. 12:55
A magyar internetes lapok döntő többsége tiszteletben tartotta a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete által a választási törvénnyel összhangban megalkotott választási etikai kódex előírásait, így az internet szempontjából elmondható, hogy az eddigiek közül ez volt a legetikusabb választás.
A legtöbb tartalomszolgáltató felhívta a figyelmet a kampánycsendre és nem közölt a kampánnyal kapcsolatos információt. Az MTE Választási Monitoring Bizottsága 45 alkalommal talált a választási tartalomszolgáltatási kódexet sértő tartalmat, de a bizottság felszólítását követően a legtöbb oldal haladéktalanul módosította vagy eltávolította a kérdéses tartalmakat. A testület csak egy esetben észlelt komolyabb kampánycsend sértést, az ügyben bejelentést tett az Országos Választási Bizottságnál.

"A Monitoring Bizottság a kampánycsend ideje alatt közel 600 honlapot kísért figyelemmel és időről időre több oldalt is ellenőrzött szúrópróbaszerűen, vagy bejelentés alapján. Idén az ellenőrzött honlapok üzemeltetői közül a szokottnál többen hívták fel figyelmet az MTE Választási Tartalomszolgáltatási Kódexére és a Bizottság minden korábbinál több együttműködő és támogató levelet kapott" - számolt be Barlai Réka, az MTE monitoring bizottságának vezetője.

A független tartalomszolgáltatók, illetve a párthonlapok esetében a bizottság 15 felszólító levelet küldött ki, azonban csak néhány komolyabb kampánycsendsértést észlelt: a Mancs.hu oldalán pártpreferenciákra vonatkozó szavazás zajlott. Ezenkívül szabálytalanságok történtek többek között a http://www.metro.hu, a http://www.demokrata.hu, a http://www.localinfo.hu, és a http://www.kuruc.info oldalakon. Figyelmeztetést kapott továbbá a felhasználói tartalmaik ügyében a http://portal.jobbik.net/. A Monitoring Bizottság egy esetben a www.kuruc.info esetében észlelt olyan súlyú kampánycsendsértést, hogy az ügyben bejelentést tett az Országos Választási Bizottságnál.

A bizottság összegzése szerint a nagyobb tartalomszolgáltatók, a legtöbb párt, illetve a politikusok oldalai - ideértve a blogokat - betartották a kódex vonatkozó rendelkezéseit. Általában elmondható, hogy az eddigi választások közül ez volt a legetikusabb, a tartalomszolgáltatók legnagyobb része felhívta a felhasználók figyelmét a kampánycsendre és nem közölt a kampánnyal kapcsolatos információt. Számos fórumot lekapcsoltak a kampánycsend idejére és volt olyan oldal is, amely a teljes tartalmát elérhetetlenné tette a kampánycsend idejére.
Kulcsszavak: politika MTE

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05