Cisco Systems a Networkshop 2006 konferencián

forrás Prim Online, 2006. április 19. 15:35
2006. április 19. és 21. között a Miskolci Egyetem ad otthont a tizenötödik Networkshop konferenciának, amely az akadémiai szféra informatikai szakembereinek legrangosabb éves összejövetele. A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program (NIIF), a Hungarnet Egyesület és a Magyar Internet Társaság szervezésében zajló eseménynek ötödik éve kiemelt támogatója a Cisco Systems, amely idén az egységes hálózatokon nyújtható szolgáltatások és információk sokszínű és sokrétű lehetőségeit mutatja be.
A hazai akadémiai szférában az elmúlt években kiépült az a megbízható, nagy sávszélességű, biztonságos IP alapinfrastruktúra, amely lehetővé teszi az oktatási-kutatási közösséget szolgáló értéknövelt alkalmazások bevezetését. A skálázható, hibatűrő, konvergens IP-hálózatok elősegítik a campuson belüli kommunikációt, növelik a működés hatékonyságát, és ugyanakkor lehetővé teszik az intézmények számára, hogy bővítsék szolgáltatásaik kínálatát. A Cisco Systems által bemutatott oktatási hálózati megoldások középpontjában a biztonság, a távoktatás és az intelligens campusok állnak.

A Cisco Campus Secure a vezetékes és vezeték nélküli információs rendszerek, erőforrások és eszközök védelmét foglalja magába. A kezdeményezés három kulcsfontosságú területre terjed ki: Identity Management és Network Admission Control (azonosítás és hálózati hozzáférés-szabályozás), Adaptive Threat Defense (veszélyforrások elleni adaptív védelem), illetve Bandwidth Management (sávszélesség-gazdálkodás).

A Cisco Virtual Classroom a hang, videó és web alapú együttműködést, valamint az azonnali üzenetküldéses funkciókat teljes, integrált távoktatási megoldásként ötvözi. A „virtuális osztály” megoldás az előadások anyagának elektronikus elérését teszi lehetővé: az oktató által IP kamerán rögzített és a hálózaton automatikusan eltárolt videofájlt rövid szerkesztés után akár még aznap elérhetik a diákok Video on Demand (VoD) formában.

A Cisco nemrégiben bejelentett Unified Communications elnevezésű egységes kommunikációs rendszere az oktatói és kutatói közösség együttműködését intézményeken és országhatárokon átívelően is támogatja: a hang-, adat- és videoátvitel, valamint a kapcsolódó alkalmazások integrálása az oktatási intézmények és tudományos műhelyek számára kitágítja az információcsere határait.

A Cisco MeetingPlace multimédiás konferenciarendszerével a más- más helyszíneken tartózkodó virtuális csoportok, vagy nemzetközi kutatási projektek résztvevőinek hatékonyabb együttműködése is megvalósítható. A felhasználók egyszerűen kezdeményezhetnek webes és telefonkonferenciákat, melyek során megoszthatják prezentációikat és egyéb dokumentumaikat. Az IP telefonok képernyőjén és a webes konferencia-felületen egyaránt nyomon követhető, ki az aktuális hozzászóló, a kérdések azonnali üzenetküldés formájában is feltehetők, a konferencia házigazdája folyamatosan figyelemmel követheti a részvétel alakulását és moderálhatja a virtuális találkozót.

A mobilitást, a vezeték nélküli hálózatok rugalmas és biztonságos alkalmazását és azok könnyebb menedzselését segíti a Cisco Lightweight Access Point Protocol (LWAPP) elven működő új szériájú WLAN hozzáférési pont (Access Point). A wireless hozzáférés elterjedését még inkább elősegíti az európai oktatói-kutatói hálózatok együttműködésével kialakított EDUroam program. Az Európa-szerte egyre terjedő együttműködés révén az oktatók és hallgatók bármely más tagintézmény vezeték nélküli hálózatára bejelentkezhetnek, mivel az autentikációs szerverek kommunikálnak egymással 802.1x protokolon. Az egyre népszerűbb programhoz hamarosan hazánk oktatói-kutatói hálózata és közössége is csatlakozik.

A Cisco Connected Real Estate for Education egyetlen központi konvergált hálózatban fogja össze a campusok létesítménygazdálkodásához szükséges olyan épülettechnikai rendszereket, mint a beléptető rendszerek, a zárt láncú kamerás figyelés (CCTV), a fűtés-, hűtés- és szellőzéstechnika (HVAC), a tűzvédelem és riasztásvezérlés, a létesítménymenedzselési rendszer (BMS).

Az oktatás terére is begyűrűzik a vezetékes és a mobil hálózatok konvergenciája: a Cisco CallManager felhasználói számára elérhető új termékkel a munkatársaknak elegendő egyetlen IP telefonszámot megadniuk partnereiknek, a hívásokat a rendszer az előzetes beállításoknak megfelelően automatikusan továbbítja arra az eszközre – mobiltelefonra, vagy otthoni készülékre – ahol a felhasználó éppen tartózkodik. Az irodába érkezve a mobiltelefonon megkezdett hívások megszakítás nélkül folytathatók az asztali IP telefonkészüléken, illetve az onnan indított hívások átvihetőek a mobiltelefonra. A Nokia e-sorozatú telefonjai már képesek bejelentkezni az intézmények területén vagy hotspotokban a wlan hálózatokba, így a hívások – költségkímélő módon – a mobilszolgáltatók rendszerei helyett az IP hálózaton keresztül folynak. Ezt a funkciót a Cisco szakemberei a Networkshop konferencia nyitóelőadásán élő demo keretében mutatják be a résztvevőknek.
Kulcsszavak: konferencia hálózat Cisco

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50