Megújult a Sun Ray termékcsalád

forrás Prim Online, 2006. április 20. 14:41
A Sun Microsystems Kft. bejelentette a Sun Ray hardver- és szoftvertermékek új generációjának megjelenését. A Sun Ray termékcsalád akár négy wattal is működő új tagjai alacsony költségükkel és nagy teljesítményükkel teljesen új szintet képviselnek a biztonságos és környezetbarát „vékonyklienses” rendszerek terén, és immár támogatják a Windows asztali gépes környezetet is. A Sun új, Sun Ray 2 és Sun Ray 2FS kliensgépei, valamint szoftverinfrastruktúrája biztonságos alternatívát kínálnak a támadásoknak és visszaéléseknek kitett, könnyen sebezhető asztali számítógépes rendszerekhez képest.
A Sun Ray kliens olyan asztali gépes megoldást biztosít, amely a legtöbb „kövér” PC-s ügyfélkörnyezethez viszonyítva kisebb karbantartási, frissítési és üzemeltetési költséggel jár. A Java Card technológiára épülő intelligens kártyával működő felhasználóazonosítás a kiszolgáló alapú infrastruktúrán keresztül történik, amelynek fejlett védelmi funkcióival a Sun Ray kliensgépek asztali környezete gyakorlatilag teljes körű védelmet élvez a vírustámadásokkal szemben.

Új Sun Ray kliensgépek


Az új Sun Ray 2 és Sun Ray 2FS kliensek a kormányzati, pénzügyi és vállalati szektorban világszerte jól bevált Sun Ray architektúrára épülnek. Az olcsó és kis helyigényű Sun Ray 2 és az igen biztonságos, nagy felbontású, kettős videokimenettel rendelkező Sun Ray 2FS modellek jelentősen kibővítik az olcsóbb és a nagyobb teljesítményű kliensgépek piacán rendelkezésre álló eddigi kínálatot. Az új Sun Ray 2 kliensek csúcstechnológiás, a legszigorúbb katonai követelményeknek is megfelelő biztonsági funkciókkal, a perifériás portok teljes választékával, valamint beépített intelligenskártya-olvasóval rendelkeznek.

A környezetbarát Sun Ray 2 legfőbb előnye a nagyon alacsony, jellemzően mindössze 4 wattos áramfogyasztás, ami szinte elhanyagolható egy átlagos PC 80 wattos energiafelvételéhez képest. A Sun Ray 2FS modellen kettős monitorport található, amivel két monitor egyetlen képernyőfelületként használható. Ez utóbbi funkcióval nemcsak a költségek csökkenthetők, hanem növelhető a szoftverfejlesztők, a biztonsági kormányzati alkalmazottak és az egyéb igényes felhasználók hatékonysága. A Sun Ray 2FS beépített üvegszálas portja tovább növeli a biztonságot.

A Sun Ray 2FS kliensgépek mindkét monitoron 1920x1200-as maximális képernyőfelbontást biztosítanak, ami a vékonykliensek piacán a nagy gyártók által jelenleg kínált legnagyobb felbontás, és tökéletesen megfelel a kormányzati, illetve az elektronikai tervezési alkalmazások követelményeinek. A Sun Ray 2 és a Sun Ray 2FS modellek a korábbiaknál jobban felügyelhetők, ugyanakkor kevesebb áramot fogyasztanak, így a vállalatok az asztali számítógépek felügyeleti problémái nélkül teljes képernyős Windows, Linux vagy Solaris környezetet valósíthatnak meg.

Az asztali gépes szoftverek kibővített választéka
A Sun Ray szoftver e negyedév végére várt legújabb verziója már tartalmazni fogja a Sun saját fejlesztésű, a Microsoft Windows környezethez való kapcsolódást biztosító Remote Desktop Protocoll (RDP) nevű kliensprogramját. Az RDP kliensprogram a Microsoft RDP-specifikációjára épül, amelyet a Sun még tavaly licencelt a redmondi óriástól.

Az új program bevezetésével a Sun Ray kliensgépekről elérhetővé válnak a Windows Terminal Services szolgáltatások. Az új Sun Ray szoftver átfogó infrastruktúrájával fokozott biztonságú Windows-, Linux- és Solaris- alkalmazásokat lehet elérhetővé tenni nagyszámú felhasználónak. A Sun Ray szoftver legfrissebb verziója új asztali gépes felügyeleti funkciókat is tartalmaz, amelyekkel a rendszergazdák a hálózaton keresztül biztonságos, ellenőrzött, nyílt forráskódú asztali gépes környezetet telepíthetnek a Sun Ray kliensgépekre. Az új adminisztrátori eszközzel, a Solaris 10 alapú GNOME, Mozilla és StarOffice nyílt forráskódú asztali számítógépes környezetekből, egyszerű egérműveletekkel módosíthatók a jogosultságok és a beállítások. Ezzel a központi jogosultsági és szabályrendszerrel a vállalatok a jobb átláthatóság és az előírások szigorúbb betartása érdekében naplózhatják és név szerint nyomon követhetik az egyes felhasználók tevékenységét, és ezzel nagyobb fokú védelmet biztosíthatnak a saját szellemi tulajdonú vagy hasonló titkos adatoknak.

A Sun Ray 2 és Sun Ray 2FS modellek árai és elérhetőségei


A Sun Ray 2 és Sun Ray 2FS modellek már most megrendelhetők a Sun bármely értékesítési csatornáján keresztül. A Sun Ray 2 listaára 249 USD, a Sun Ray 2FS-é pedig 499 USD. A Sun új asztali gépes termékkínálatáról a http://www.sun.com/software/sdis/ címen találhatók további részletek.
Kulcsszavak: szerver Sun-hu Sun

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50