Külön Blu-ray optikai meghajtók júliustól

Milkovits Gábor, 2006. április 23. 09:48
A Matsushita (Panasonic) július 10-én, az I-O Data pedig már július 1-jén piacra dobja Japánban az első PC-khez való kéklézeres Blu-ray DVD-író optikai meghajtókat.
A meghajtók kétszeres sebességgel írnak Blu-ray BD-R/RE lemezeket, emellett pedig az egyrétegű 25, és a kétrétegű 50 GB-os verziót is kezelni tudják. Az eszközök a kéklézeres médium mellett, néhány korábbi prototípussal ellentétben, a hagyományos digitális optikai formátumokkal, azaz a DVD-vel és a CD-vel is kompatibilisek. A Panasonic LF-MB121JD meghajtói kétféle, laptopokba való vékony, és normál méretben kerülnek forgalomba. Az I-O Data eszközeinek érdekessége, hogy valójában a Panasonic SW-5582-es hardverét használják: a BRD-AM2B/U csupán szoftverrel egészíti ki az elektronikai óriás termékét, míg a BRD-UM2 egy köré épített külső meghajtó, amely USB-vel kapcsolódik a PC-re. A nemzetközi forgalmazással kapcsolatban egyelőre nem történt bejelentés.

A fenti dátumok külön a meghajtók forgalmazására vonatkoznak, míg a velük felszerelt számítógépek megjelenése korábbra is várható, mivel a Matsushita már áprilisban szállítani akar a gyártóknak. A Fujitsu már konkrétan bejelentette, hogy júniusban dobja piacra a szigetországban első Blu-ray laptopját. Az asztali Blu-ray lejátszók megjelenése szeptemberre várható.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50