A Microsoft a félmilliárdos uniós bírság a és a korrekciós intézkedések visszavonását próbálja elérni az EU-bíróságon kezdődött perben

MTI Sajtóadatbank, 2006. április 25. 08:13
A domináns piaci pozíció miatti bírság eltörlését, illetve az Európai Bizottság által megállapított "korrekciós intézkedések" visszavonását próbálja elérni a Microsoft amerikai számítástechnikai óriáscég, amelynek ez ügyben indított keresetét hétfőn kezdte tárgyalni az Európai Unió úgynevezett elsőfokú bírósága Luxembourgban.
Az Európai Bizottság 2004. március 24-én fogadta el a megtámadott és most tárgyalt határozatot. Ebben azt állapította meg, hogy a Microsoft megsértette az EU versenyszabályait, mivel visszaélt erőfölényével két tekintetben is, és emiatt több mint 497 millió euró versenybírságot szabott ki az amerikai cégóriásra.

A Microsoft az akkori határozat szerint a huzavona 1998-as kezdete óta megtagadta, hogy a versenytársak rendelkezésére bocsássa a munkacsoportszerverek operációs rendszereinek piacán az együttes működtetéshez szükséges információkat, és annak lehetővé tételét, hogy a versenytársak ezen információkat a Microsoft-termékekkel versengő termékeik fejlesztésére és terjesztésére felhasználják. A kialakult helyzetet orvosolandó, korrekciós intézkedésként a brüsszeli bizottság arra utasította a Microsoftot, hogy minden olyan vállalkozás számára tegye hozzáférhetővé kliens-szerver, illetve szerver-szerver kommunikációs protokolljainak műszaki leírását, amelyek munkacsoportszerverek operációs rendszereinek fejlesztésében és terjesztésében kívánnak részt venni.

Brüsszel másik problémája az volt, hogy a Microsoft a Windows operációs rendszer hozzáférhetőségét a Windows Media Player lejátszó egyidejű megvételétől tette függővé. A bizottság megállapította, hogy ezen értékesítési gyakorlat a multimédia-lejátszószoftverek piacán hatással volt a versenyre. Másik korrekciós intézkedésként a bizottság ezért arra utasította a Microsoftot, hogy bocsásson piacra egy Windows Media Player nélküli Windows-változatot, meghagyva mindazonáltal a lehetőséget arra, hogy a Windowst a Windows Media Playerrel együtt is forgalmazzák.

A Microsoft 2004 nyarán indított keresetet az Európai Bíróság tehermentesítésére létrehozott elsőfokú bíróság előtt a bizottság határozatának megsemmisítését kérve. Nem sokkal később a cég a brüsszeli határozatban meghatározott két korrekciós intézkedés végrehajtásának felfüggesztését is kérte, de ezt az elsőfokú bíróság elutasította.

A most kezdődött perben a Microsoft egyebek között azzal érvelt, hogy a Media Player nélküli Windows árusításával a bizottság olyan termék kínálására kívánja kényszeríteni, amely iránt nincs kereslet. A cég ügyvédje jelezte, hogy eddigi tapasztalataik szerint a nullához közelít a Media Player nélküli verziót keresők száma Európában. Emellett a lejátszó nélküli operációs rendszer nem üti meg a cég termékeivel szembeni elvárásokat - tette hozzá.

A Microsoft meggyőződése szerint erős a verseny a szektorban, és a fogyasztóknak lehetőségük van a választásra. A témával foglalkozó európai számítástechnikai szövetség (ECIS) közleménye szerint ugyanakkor a piaci dominancia továbbra is fennáll, és a Media Player pusztán a Windowshoz fűződő közvetlen kötődése miatt a leginkább alkalmazott lejátszó maradt.

A héten lezajló bírósági meghallgatást követően ítélet csak a jövő év második felében várható.
Kulcsszavak: Microsoft jog EU

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50