LCD pixelek közé épített kamerát szabadalmaztatott az Apple

Kiss Ádám Zoltán, 2006. április 26. 22:05
Az Apple híresen aktív az új szabadalmak benyújtása terén, a vállalat most egy olyan megoldással lépett elő, melynek segítségévek az LCD megjelenítők pixelei közé elhelyezett érzékelők információ segítségével kameraként is működnének a monitorok.
Mindenki számára ismerős lehet a webkamerák tipikus beállítása, kommunikációs partnerünk meredt tekintettel néz a kamera alá. Ezt a jelenséget csak úgy lehet feloldani, ha a felhasználó a kamerába néz, ha viszont látni szeretné beszélgetőpartnerét, kénytelen a monitorra nézni, a kettő pedig egyszerre nem megy. Ezt a világosan látható, de nehezen feloldható ellentmondást törölné el az Apple új rendszere. A megoldás lényege, hogy a hagyományos optikát rengeteg kis érzékelő együttesével helyettesítik. A pixelek közé beépített kis szenzorok információit egy szoftver összeadja, és hagyományos képet alakít ki belőlük. A rendszer ezáltal minden webkamera jellegű kiegészítőt feleslegessé tesz. Az érzékelők potenciálisan hatalmas száma miatt különböző fókusztávolságú szenzorok sokasága helyezhető el a képernyőn, az ezek közti kapcsolgatással gyakorlatilag zoom hatást érhetünk el. A találmány felhasználási területe egyelőre beláthatatlanul szerteágazó, a bankautomaták biztonsági kameráitól akár kvarcórákig terjedhet, az Apple azonban annyit máris kijelentett, hogy már gondolkoznak a mobiltelefonos és PDA alkalmazásokon.
Kulcsszavak: webkamera Apple

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05