Nokia: bemutatkozott az N73 és N93

Kovács Attila, 2006. április 28. 19:06
A Nokia Millenáris Parkban tartott mai sajtótájékoztatójának két napirendi pontja volt: Imfred de Jong ügyvezető igazgató értékelte a Nokia N sorozatának április 25-én Berlinben bejelentett legújabb tagjait, majd Dankovics Tamás „élőben”, használat közben mutatta be a közeljövőben a magyar piacon is megjelenő N73 és N93 készülékeket.
De Jong szerint az Nseries sorozattal olyan „multimédiás számítógépek” vannak születőben, amelyek már a laptop gépek funkcióival azonos funkciókat képesek végrehajtani. A Nokia Magyarország ügyvezető igazgatója azt is bejelentette, hogy öt éves itt tartózkodása lejártával távozik, és májusban a Nokia Törökország ügyvezetői posztját veszi át.

Dankovics Tamás megemlítette, hogy a héten Berlinben bemutatott három új N-készülék közül az N72-öt csak a távol-keleti piacokon fogják forgalmazni. Az N73-ról és N93-ról szólva, kiemelte, hogy mindkét mobilkészülék kiemelkedő képkezelési, képszerkesztési funkciókkal rendelkezik. Az N73 esetében hozzátette: különösen előnyös a 3,2 megapixeles Zeiss optikás kamera, valamint az elülső részén lévő második kamera. A kamkorderes N93-ról szólva, megállapította, hogy az a Nokia jelenlegi csúcskészüléke, amelyben új böngészőprogram, továbbá kézremegést kiváltó szoftver, illetve a video készítésére dedikált nyomógomb is található.

A Nokia N73 funkcióiról

A fényképhez nincs szükség hosszas beállításra – a Nokia N73-mal mindenképp spontán felvételek születnek. A kiváló minőségű, 3,2 megapixeles (2048 x 1536 képpont), Carl Zeiss optikával ellátott Nokia N73 akár 25 x 20 cm-es méretben is igazi „fotóminőséget” garantál. A mechanikus zárnak és a fejlett autófókusznak köszönhetően a fényképek élesebbek, a részletek aprólékosak, és még gyenge fényviszonyok között is kevesebb a bemozdulás. Az elkészült fényképek vagy videofelvételek megtekintése külön örömöt jelent a széles, nagy felbontású, 2,4 hüvelykes kijelzőn. Képeink és videofelvételeink nézegetése olyan, mintha a fényképalbumot lapozgatnánk – de az album ezúttal a zsebünkben is elfér. A fotókat a külön „megtekintés” gomb megnyomásával azonnal megjeleníthetjük a szép, teljes kijelzőn. Az okos és ösztönösen használható, aktív eszköztár-felülettel egy gombnyomásra könnyedén küldhetünk fényképeket e-mailben, Bluetooth kapcsolaton át, vagy MMS-ben, de ki is nyomtathatjuk, vagy fel is tölthetjük azokat az internetre. A Nokia N73 minden tekintetben az egyszerű fényképezéshez készült. A legfontosabb kamerafunkciókat külön exponáló, zoom és újranéző gombokkal, illetve az aktív eszköztár-felülettel kezelhetjük intuitív módon és villámgyorsan. A Nokia XpressTransfer programmal gyerekjáték a fotók és videofelvételek rendszerezése a kompatibilis személyi számítógépen. Kedvenc fényképeinket a Nokia XpressPrint alkalmazás segítségével azonnal kinyomtathatjuk, de az aktív eszköztárban egy későbbi nyomtatáshoz is kijelölhetjük őket. A 3G és négysávos EDGE/GSM hálózaton működő Nokia N73 az erőteljes multimédiás számítógépek sokoldalúságát biztosítja, a Symbian operációs rendszeren futó S60 3rd Edition szoftverrel.

A zenerajongók a Nokia N73 beépített zenelejátszóját értékelik majd, amely alkalmas zenei válogatások készítésére, rendelkezik hangszínszabályzóval, és FM rádiót is biztosít. De a készüléktulajdonosok használhatják a hatékonyság-növelő alkalmazásokat is, például az e-mailt, az irodai alkalmazásokat, a szervezőt, a kompatibilis személyi számítógéppel elvégezhető szinkronizálást, vagy a Mini Map-pel felszerelt Nokia internetböngésző segítségével zajló szörfözést a neten. A külső, videohívásra alkalmas VGA kamerán láthatjuk a hívott felet, vagy a minket hívó felhasználót. A Nokia N73 várhatóan 2006 júliusától kapható három színváltozatban: ezüst/szilvakék, fehér/metálpiros, és fehér/mokka.

A Nokia N93 funkcióiról


A Nokia N93 kivételes kamera-funkciókkal van tele, amelyekkel kiváló minőségű fotók és DVD-minőségű videofelvételek készíthetők. A fő kijelző kinyitása és elfordítása után a teljes kijelzőt panorámaképes keresőként használó Nokia N93 készen áll a videofelvételek és fotók elkészítésére. Akár különleges eseményeket, akár a mindennapos élet spontán pillanatait rögzítjük, a történéseket mindig kényelmesen és azonnal megörökíthetjük, illetve oszthatjuk meg másokkal. A másodpercenként 30 filmkockát felvevő MPEG-4 VGA kamera révén a Nokia N93 páratlan videoélményt nyújt, amelyet a zökkenő-, és rázkódásmentes filmet garantáló, sztereó hang, és a digitális stabilizátor tesz még élvezetesebbé. A Nokia N93 3,2 megapixeles (2048 x 1536 képpont), Carl Zeiss Vario-Tessar lencsével, háromszoros optikai, és akár hússzoros digitális zoommal ellátott kamerával, valamint a lenyűgözően pontos és éles képek érdekében autofókusszal és ráközelítéses üzemmóddal rendelkezik. A Nokia N93 emellett aktív kamera eszköztárral is bír, amelyen az expozíciós értéktől a színárnyalatokon át a fehéregyensúlyig az összes rendelkezésre álló funkció feltűnik. Külön gombok irányítják a zárat, a zoomot, és a vakut, a kamera-üzemmód gombbal pedig gyorsan és könnyedén válthatunk a fotózás és a videózás között.

A készülék 50 MB-os belső memóriával rendelkezik, amelyet a felhasználó a leállás nélkül cserélhető, maximum 2 GB-os miniSD kártyával bővítve akár 90 percnyi DVD-minőségű videofelvétel, vagy közel 2500 kiváló minőségű fotó tárolására is alkalmassá tehet. A fényképeket és a videofelvételeket tárolás céljából egyszerűen átküldhetjük a memóriakártyáról a kompatibilis személyi számítógépre. A tartalmakat a 262.144 színárnyalatot megjelenítő, 2,4 hüvelykes QVGA kijelzőn (240 x 320 képpont) jeleníthetjük meg, amely extra-széles, 160 fokos látószöget biztosít. A fotókat és videofelvételeket tömörítés nélkül e-mailben, a Bluetooth technológián át, vagy a galériából közvetlenül a kompatibilis blogra feltöltve azonnal megmutathatjuk másoknak. A megörökített emlékeket a kompatibilis televízió nagy képernyőjén is megoszthatjuk családunkkal és barátainkkal, ehhez a mellékelt televíziós kábelt, vagy vezetékek nélkül a beépített WLAN és UPnP (univerzális plug and play) technológiát használhatjuk. A kompatibilis televízió képernyőjén emellett a Nokia N93-mal az internetböngészéstől kezdve az e-mailek és munkahelyi dokumentumok olvasása mellett akár a játékokat is elérhetjük. A Nokia N93 normál értékesítési csomagjában az Adobe Premiere Elements 2.0 program is megtalálható, amellyel egyszerűvé válik a videofelvételek, fotók és zenék importálása, a több száz átúsztatás és effekt kipróbálása, és a testre szabható sablonok segítségével készíthető házi videofelvételek elkészítése. A nagyszerű házimozikat ráadásul kiírhatjuk DVD-re, vagy megfelelő formátumba önthetjük az internetes streaminghez és az e-mailezéshez.

A WLAN-, a 3G- (WCDMA 2100 MHz), az EDGE-, és a GSM- (900/1800/1900) hálózaton működő N93 szélessávú hozzáférést biztosít a böngészéshez, a tartalmak feltöltéséhez, valamint az e-mailek küldéséhez és fogadásához, így menet közben sem veszítjük el a kapcsolatot. A készüléket valahová letéve a kijelzőt vízszintesen elcsavarhatjuk, majd a panoráma-képet mutató felületen szörfölhetünk az interneten, nézhetjük a 3G hálózaton a tévét, vagy videotelefonálhatunk, kezünk használata nélkül. A készülék sztereó FM rádiót és digitális zenelejátszót tartalmaz. Zenei válogatásokat állíthatunk össze, a kihangosítón kézhasználat nélkül hallgathatunk zenét, vagy használhatjuk a mellékelt fülhallgatót. A Nokia Music Manager programmal a számokat könnyedén átmásolhatjuk a CD-kről a telefonra. A külön megvásárolható, 2 GB-os miniSD-kártyának köszönhetően a Nokia N93-on ráadásul akár 1500 dalt is eltárolhatunk. A gyárilag telepített N-Gage-es System Rush: Evolution-nak köszönhetően kiváló minőségű, háromdimenziós játékokkal is játszhatunk. A Symbian operációs rendszeren futó S60 3rd Edition szoftveren alapuló Nokia N93 várhatóan 2006 júliusában jelenik meg az üzletekben, ára kedvezmények nélkül körülbelül 550 euró lesz.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50