Felmérés készül az infokommunikációs szállítói piacról

forrás Prim Online, 2006. május 3. 18:04
Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége április elején pályázati felhívást tett közzé az infokommunikációs szállítói piac felmérésére 2006-ban. A pályázatra április 18-ig lehetett jelentkezni, elkészítését egyre több vállalat - többek között a Synergon, a KFKI Csoport, az Ericsson, a Sun Microsystems, a Microsoft Magyarország - és az ITDH Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. is támogatja.
Az informatikai vállalatok szerint alapvető információhiány van az IKT szektorban a szállítói piac szegmentációjáról, jellemzőiről, a trendekről, valamint a piac szereplőiről. A meglévő információk részkutatásokból származnak, melyek fogalmi és metodológiai különbségek miatt nem összehasonlíthatóak, ezért problémát jelent a trendek felismerése és a stratégiai tervezés is nehezen megvalósítható.

Az IVSZ a probléma megoldására a piaci szereplők összefogását kezdeményezte, hogy együtt határozzák meg a közös információigényt. A tervek szerint az IVSZ koordinálja majd a rendszeres - évente 1 alkalommal történő - adatgyűjtést és elemzéseket. Az IVSZ az infokommunikációs szektor szállítói oldaláról önkéntes adatszolgáltatás alapján, független piackutatók segítségével teszi elérhetővé a beérkezett adatokat és a kutatás eredményeit.

A felmérésnek köszönhetően az informatikai vállalkozások számára lehetőség nyílik a valós piaci információkon alapuló stratégiai tervezésre, illetve a stratégiai jelentőségű döntések megfelelő megalapozására. Az IVSZ számára a felmérés eredménye lehetőséget biztosít az iparági lobbytevékenység támogatására, a kormányzati szervek (IHM, ITDH) pedig átfogó képet kaphatnak az iparág helyzetéről, problémáiról, valamint a fejlesztendő területekről.

A Szövetségben Várnai Tamás (Synergon) vezetésével külön munkacsoport alakult az IKT felmérés koordinálására. Az első kutatás, melynek célja a teljes hazai IKT szállítói piac felmérése a szereplők bevonásával, várhatóan nyárra készül el.

A felmérés tervezett területei:


·    Magyar IKT piac és részpiacai
·    Piaci barométer
·    Iparági SWOT (ágazati és szegmens szintű) analízis
·    Iparági jellemzők (K+F, marketing, HR)

A nyertes kutatócéget (vagy cégeket) az IVSZ május közepéig választja ki. A kutatás pontos megtervezésére, az adatfelvételre és az ebből következő elemzésekre májustól júliusig kerül sor, az eredményeket a Szövetség előreláthatólag nyár végén publikálja.
Kulcsszavak: trend felmérés IVSZ

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05