Gates és Otellini szerint a PC-nek van jövője

Milkovits Gábor, 2006. május 16. 08:28
Bill Gates és Paul Otellini egy a Wall Street Journal-nak (WSJ) elküldött közös közleményükben korainak nevezték azokat a találgatásokat, amelyek a személyi számítógép szerepének csökkenését vetítik előre.
A Microsoft-elnök és az Intel-vezér véleménye szerint a PC-re átalakult szerep vár a közeljövőben, azonban számos szempontból továbbra is nélkülözhetetlen lesz. A nyilatkozat reflexió azokra a lapban nemrég megjelent írásokra, amelyek szerint a hordozható digitális eszközök, például mp3 lejátszók, PC-funkciós mobiltelefonok, vagy digitális fényképezőgépek rohamos terjedése divatjamúlttá teheti a személyi számítógépet. A forgalmazási adatok alátámasztani látszanak ezeket a feltételezéseket, a PC-eladások ugyanis az első negyedéves 15,9%-hoz képest csupán 12,9%-kal növekedtek az utolsó három hónapban. A terület két kulcsfontosságú cégének vezetői szerint - Az Intel a processzorok, a Microsoft pedig a PC-ken futó operációs rendszerek terén egyaránt 80% feletti piaci részesedéssel bír - ugyanakkor a PC kulcsfontosságú tényező az új készülékek szempontjából is. A felhasználók többsége ugyanis számítógépét használja a hordozható tartalmak letöltésére és szinkronizálására, ráadásul a PC az internet révén egyre inkább átveszi, vagy kiegészíti a telefon, a tv és a rádió szerepkörét is.

Gates és Otellini szerint a személyi számítógép már régóta nem egyenértékű az irodai szövegszerkesztővel, ennek ellenére mindeddig töretlenül sikeresnek bizonyult. A PC-piac mindkét vállalat számára alapvető fontossággal bír. Az Intel itteni hegemóniája mellett ugyanis viszonylag kis szeletet tudhat magáénak más területeken, például a mobiltelefonos csipek piacán, a Microsoft pedig a vállalati szféra és a mezei felhasználók számára biztosított online szolgáltatások felé történő terjeszkedés ellenére még mindig Windows és Office szoftverei révén tesz szert bevételei oroszlánrészére.
Kulcsszavak: trend PC

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50