Virtualizáció és grid technológia az IDC tároló témájú konferenciáján

Kovács Attila, 2006. május 16. 14:35
"Használja memóriáját! - EU szabályok és adattárolás az új Európában" mottóval, mintegy száz résztvevővel tartotta május 16-án budapesti tároló témakörű félnapos konferenciáját az IDC. A programban 5 előadás (IDC, Cisco, HP, EMC, APC), 3 esettanulmány (T-Online, ZF, CIB Bank) és egy kerekasztal-beszélgetés hangzott el.
"Megatrendek a tároló-piacon" című előadásában Marosvári Gábor, az IDC Magyarország vezető elemzője röviden felvázolta azokat a kulcsfontosságú világpiaci tendenciákat, amelyek a storage iparágat jelenleg jellemzik, illetve ismertette az IDC 10 legfontosabb tároló-piaci előrejelzését. A trendek: az új technológiák (SATA, SAS, iSCSI, VTL - Virtual Tape Library) térnyerése folytatódik; megindult egy gyártói akvizíciós hullám; növekszik a vállalatok igénye a tároló-virtualizációra; hangsúlyos kérdés az adatvédelem, új funkciók (távoli replikáció, beágyazott biztonság, adatosztályozás) jelentek meg; nő az ILM - information lifecycle management - fontossága; bővül a kkv-piac.

A globális versenyhelyzet 2005-ben storage hardver (23,7 milliárd dolláros globális forgalom és éves 5%-os növekedés mellett) téren: HP 24%, IBM 20%, EMC 14%, Dell 9%, Hitachi 6%, Sun 5%, egyéb 22%; ugyanez a tároló szoftver piacon (2005: 8,9 milliárd dollár, 12,6%-os éves növekedés): EMC 29%, Symantec 20%, IBM 11%, HP és Network Appliance 7-7%, egyéb 26%.

IDC top 10, a tárolókat érintő előrejelzése: katasztrófa-tűrő távoli alközpontok; biztonsági tárolás mint kritikus elem többrétegű architektúrák térhódítása (D-D, D-D-T);  a kisebb SAN tárolók alapban támogatják a Windowst, fájl alapú távoli szolgáltatások szerepének növekedése; távoli virtualizáció; új adat- és információ-menedzsment szállítók megjelenése; szalagkönyvtárak terjedésének felgyorsulása; a soros interfészű diszkeladások idén megelőzik a párhuzamos illesztő egységűekét; kék lézer technológia népszerűsége alacsony marad.

Hosszú távon az IDC előrejelzése szerint megjelennek és elterjednek a grid távoli architektúrák; a megjelenő 10 Gbites Ethernet eszközök áresése kaput nyit az iSCSI-nek; beindul az InfiniBand és SAS piaca; komoly menedzselési gondok jelentkeznek az SAN eszközöknél; előtérbe kerülnek az ASP, SSP stb, típusú szolgáltatók; beindul a tárolók magánfelhasználói piaca.

Zeisel Tamás, a Cisco Systems Magyarország Kft. rendszermérnöke előadásában ismertette a Cisco SAN hálózati termékcsaládjának elemeit, kihangsúlyozva annak architektúrális és funkcionális jellemzőit. Bemutatta a Virtuális SAN hálózatok kialakításából származó előnyöket és az egyes VSAN-ok összekapcsolására szolgáló Inter VSAN routing technológiát, továbbá a most megjelenő, 4 illetve 10Gbps sebességű Fiber Channel megoldásaikat. Különös figyelmet szentelt a redundáns adatközpontok összekapcsolásánál fellépő technikai követelményekre és megoldásokra, különös tekintettel az IP alapú SAN összekötési megoldásokra.

"Reference Information Storage System - Éles bevetésen a HP Storage Grid technológiája" című előadásában Varsányi András, a HP Magyarország technikai konzultánsa egyebek között arról szólt, hogy a diszributált rendszerek erőforrásainak hatékonyabb kihasználását és biztonságosabb működését lehetővé tevő Grid technológia mostanáig a nagy teljesítményű műszaki számítástechnikai (HPTC) rendszerek kiváltságának számított. A világ első "aktív archiválási" megoldásának, a HP Reference Information Storage Systemnek (RISS) köszönhetően azonban immár azon felhasználók számára is elérhető, akik iparági szabvány alapokon kívánják kiépíteni adattárolási infrastruktúrájukat.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Tovább terjeszkedik a belga-magyar logisztikai raktárfejlesztő-vállalat

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar-Vármegyei székhely térségében. A kitűnő lokációjú beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW gyár közelében kerül sor. 

2024. április 24. 14:46

Jön a MI Expo! Kiderül, hogyan formálja át az iparágakat az AI

Vajon lesz értéke az emberi munkának az AI-korszakban? Milyen munkaerőt tud kiváltani az AI már 2024-ben? Hogyan változtatja meg a munkaköröket a technológiai forradalom? Ilyen és efféle kérdéseket fognak körbejárni a MI Expo előadói június 11-én a Lurdy Házban. A rendezvény célja, hogy betekintést engedjen a kkv-k számára az iparágukat érintő legfontosabb változásokba.

2024. április 24. 13:11

Újabb húszezer laptopot szállít a Delta Systems Kft. az iskoláknak

A tavaly őszi szállítás után idén újabb, csaknem 20 ezer laptopot kapnak Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya és Somogy vármegye diákjai a Delta Systems Kft. közreműködésével mintegy 4 milliárd forint értékben. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) a csaknem húszezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a Delta Systems Kft. vezette konzorciumot, mellyel a négy vármegye tanulói számára biztosítják a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeit. 

2024. április 24. 10:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50