Az információkezelés alapja - Jön a Microsoft Office SharePoint Server 2007

forrás Prim Online, 2006. május 21. 13:08
1300 fős, ügyfelekből és iparági partnerekből álló közönség előtt nyitotta meg a teltházas, első globális Microsoft SharePoint Konferenciát Bill Gates, a Microsoft elnöke, és első számú szoftverfejlesztője. Ezúttal a Microsoft Office SharePoint Server 2007 került rivaldafénybe, amely egyaránt fontos eleme a 2007-es Microsoft Office rendszernek és a vállalat információkezelési jövőképének.

Vitaindító előadásában Gates felvázolta a SharePoint technológiák alapvető szerepét a “People-Ready” koncepcióhoz illeszkedő vállalkozások életében, és ismertette, milyen komoly beruházásokkal segíti cége az Office SharePoint Server 2007 megjelenését. A termék egységes, integrált platformként az együttműködést, valamint az üzleti intelligencia, a vállalati tartalomkezelés (ECM) és keresés funkcióit hivatott támogatni mind a vevők, mind az üzleti partnerek körében.

„Az Office SharePoint Server 2007 embereket, folyamatokat és információkat köt össze. Segítségével a szervezetek áramvonalasabbá tehetik mindennapi üzleti tevékenységeiket, és egyszerűbben kezelhetik a webes tartalmakat és üzleti dokumentumokat” – mondta Gates, majd hozzátette: „Teljesítjük ígéretünket, amely szerint a jövőben minden információs eszközt egyetlen biztonságosabb, méretezhető megoldásban egyesítünk. Ez a megoldás ott működik, ahol felhasználója éppen dolgozik, továbbá összekapcsolja a szervezet dolgozóit egymással, és segít hatékonyabbá tenni munkájukat.”

A Microsoft Office SharePoint Portal Server 2003 licencéből eddig több mint 75 millió kelt el. E fegyvertény birtokában vázolta fel Gates azokat a kiemelt területeket, ahol a termék 2007-es verziója meg kíván felelni a SharePoint felhasználói közösség igényeinek. Külön hangsúlyt kapott Gates előadásában az új Tudáshálózat, amellyel a szervezetek adatokat kereshetnek elő az üzleti - vállalatirányítási rendszerekből. A konferenciára ellátogató rendszertervezők és informatikai szakemberek első kézből hallhattak az Office SharePoint Server 2007-ről és új funkcióiról, melyek között a kibővített Outlook® szoftver integráció, az offline dokumentumkönyvtár-támogatás, az új üzleti intelligencia „eredményjelzők” és az új szerver-alapú Excel szolgáltatások szerepelnek. Míg e funkciókat a nagyközönség már márciusban megismerhette az Office Rendszerfejlesztők Konferenciáján, mostani előadásában Gates az alábbi innovációkról is szót ejtett:

A SharePoint Servert nagy teljesítménye összetett alkalmazások kiszolgálására is képes platformmá teszi. Szemben a hagyományos információs rendszerekkel, amelyeket Bill Gates labirintushoz hasonlított, a SharePoint Server 2007 egyetlen nézetben hozza össze az információkat és az alkalmazásokat.

A SharePoint Server információkezelési rugalmassága. Gazdag munkafolyamat-kezelő és keresési képességeinek, valamint wiki és blog funkcióinak köszönhetően a SharePoint Server 2007 olyan eszközt kínál az informatikai szakembereknek, amellyel egyaránt menedzselhetik a felülről lefelé irányuló üzleti folyamatokat és az alulról felfelé történő információ-megosztást a szervezeten belül.

A SharePoint Server 2007 az iparági partnerek körében is nagy támogatottságot élvez. Ezidáig 180 partner jelezte, hogy az Office Technológia Adoptációs Program keretében az új SharePoint termékre épülő megoldások fejlesztését tervezi. Közülük több mint 25 partner közölt részleteket készülő megoldásairól a SharePoint Konferencián. További információk a partnerek megoldásairól a http://www.microsoft.com/presspass/events/sharepointconference/default.mspx címen olvashatóak. Magyarországon ilyen többek között a Montana zRt. MonDoc System vállalati iktató és ügyiratkezelő rendszere, melyről több információt a cég weboldalán találhat.


A partnerek szempontjából az új szervertermék egyik különlegesen vonzó tulajdonsága az intranetekhez, extranetekhez és Internet-alapú üzleti megoldásokhoz egyaránt használható egyesített infrastruktúra. A SharePoint Server 2007 eltünteti a belső és külső hálózatok közötti határokat, hiszen a SharePointra jellemző nagy teljesítményű intranet-menedzselő funkciókat együtt kínálja azokkal a webtartalom-kezelő eszközökkel, amelyeket korábban a Microsoft Content Management Server terméke tartalmazott. Mindennek eredményeként a rendszeradminisztrátorok egyetlen platform segítségével készíthetnek gazdag intranet és extranet oldalakat, valamint menedzselhetik a webes és dokumentum-alapú tartalmakat.

A webkezelő eszközökön túl a partnerek olyan SharePoint-alapú megoldásokon is dolgoznak, amelyek az alábbi lehetőségeket kínálják a szervezetek részére:

Vállalati tartalmak kezelése. A SharePoint Server 2007 új adatlapjaival, rekord-, és munkafolyamat-kezelő funkcióival valamint azzal, hogy a platform képes különböző háttérrendszerek összekapcsolására és azokban  adatkeresésre, olyan eszközt ad az informatikai szakemberek kezébe, amellyel az egész vállalatra kiterjedően, átfogóan menedzselhetik és ellenőrizhetik a web-alapú és elektronikus dokumentumokat.

Az üzleti adatok áttekintése. A szerver oldali Excel analitikák, az értékelő eszközök helyi támogatása valamint a jelentések új, központi tárháza révén a SharePoint Server 2007 lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy folyamatosan figyeljék üzletmenetüket és lépéseiket a kiemelt üzleti adatokra alapozzák.

Csoportmunka, együttműködés. SharePoint Server 2007 segítségével a kollégák tartózkodási helytől függetlenül megtalálhatják az adott téma vagy tartalom szakavatott ismerőit. A wiki, blog, RSS és közös dokumentumhely funkciókon keresztül ismereteket oszthatnak meg egymással és egyszerűsíthetik a közös munkát mind az adott szervezeten belül, mind pedig a szervezeti határokon keresztül.

A SharePoint Server 2007 jelenleg a korlátozott vevői béta teszt fázisában van. A szélesebb körű nyilvános béta teszt az idei tavasz végén várható. További információk a 2007 Microsoft Office rendszer előzetesét bemutató oldalon a következő webcímen: http://www.microsoft.com/presspass/events/sharepointconference/default.mspx.

Kulcsszavak: Office office Microsoft

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50