Elektronikus kereskedelem konferencia

MTI Sajtóadatbank, 2006. május 31. 08:50
A magyarországi online áruházak forgalma 2006-ban várhatóan eléri a 30 milliárd forintot - mondta Lemák Gábor, a GKIeNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgató-helyettese kedden Budapesten.
A III. Elektronikus Kereskedelem Konferencián tartott előadásában ismertette: míg 2001-ben alig lépte át a 3 milliárd forintot, 2005-ben 20 milliárd forint volt az online áruházak forgalma. Magyarországon jelenleg közel ezer online áruház működik, ebből mintegy 50 mozgatja a piacot. Hozzátette: dinamikus bővülés várható, a piac szereplőinek száma 2008-ra elérheti a kétezret.

Kiemelte: a felhasználók aránya alacsony a lakosságon belül, mintegy 280 ezren vásároltak eddig az interneten. Ez egytizede az európai uniós aránynak, ahol a lakosság 40 százaléka élt már ezzel a lehetőséggel. Magyarországon az internetezőknek is csupán 12 százaléka választotta ezt a vásárlási formát valaha.

Lemák Gábor hangsúlyozta: az online áruházak felkészültek, de a felhasználói oldalon mind az infrastrukturális feltételek, mind a képzettség hiánya miatt rövid távon nem várható áttörés.

Elmondta: a II. Nemzeti Fejelsztési Terv (NFT) keretében megvalósítható szélessáv-fejlesztés eredményeként a feltételek 2008-2009-re kedvezőbbek lesznek, a háztartások PC-penetrációja erre az időszakra elérheti az 50 százalékot. Hozzátette: az előfizetési díjak további csökkenése várható, és az iskolákban naponta internetet használó felnövő generáció középtávon jelentős áttörést hozhat. Emlékeztetett arra, hogy az NFT II.-ben kiemelt terület a tartalomszolgáltatás és az e-kereskedelem támogatása.

A fizetési szokásokról szólva elmondta, az internetes vásárlók közül mintegy ötezren választották a bankkártyát, 92 százaléka a vásárlóknak készpénzzel, utánvéttel fizet.

A Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért (SZEK) egyesület által rendezett kétnapos konferencián, amelynek kiemelt témája a biztonság és bizalom az e-kereskedelemben, előadások hangzanak el egyebek mellett a tartalomszolgáltatás adatvédelmi vonatkozásairól, az elektronikus ügyintézésről, az online aukciózásról, a távkönyvelésről, az internetes fizetési megoldásokról és a Tudásbázis hasznosításáról a tartalomszolgáltatásban.

Kulcsszavak: konferencia e-commerce

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50