Keveset áldozunk védelemre

Genda Csongor Zoltán, 2006. június 2. 17:08
Viviane Reding, az EU Információs Technológiai és Médiaügyi Biztosa egy szerdai sajtóközleményben kifejtette, szerinte úgy az Unió tagországainak hatóságai, mint a vállalatok és magánszemélyek túl keveset áldoznak számítógépes rendszerük védelmére, amelyen haladéktalanul változtatni kell.
A beszámolóból kiderül, hogy a számítógépes biztonságra fordított összegek csupán az össz-IT-kiadásoknak az 5-13%-át teszik ki, ami Reding szerint roppant kevés. A hiányos védelmi rendszerek megerősítése érdekében ezért az EU belekezd egy felvilágosító kampányba, amelynek keretein belül kellőképpen informálnák a felhasználókat az egyre nagyobb fenyegetettségekről, és ösztönöznék azokat a szükséges óvintézkedések megtételére. A továbbiakban az Eu-biztos felszólítja a tagországokat is, hogy ők is aktívan vegyenek részt a projektben, ezen kívül pedig felkérték még az Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökséget (ENISA) is, hogy vizsgálják meg, miképpen lenne megvalósítható a felek közötti többnyelvű információáramlás, és hogyan lehetne hatékonyan figyelmeztetni a veszélyeztetett felhasználókat.

"A fenyegetés módja megváltozni látszik, ezért nekünk is ennek megfelelően kell reagálnunk. Korábban a hírnév hajtotta a hackereket, azonban napjainkban mindinkább profitorientált internetes bűnözőkkel kell szembenéznünk"- nyilatkozta Reding, aki szerint ezt a tényezőt nem szabad figyelmen kívül hagynunk, és kellőképpen fel kell fegyverkeznünk ahhoz, hogy sikerrel felvehessük a harcot az anyagi haszonszerzés reményében indított támadásokkal szemben.

Kulcsszavak: security EU

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09