Biztonság és innováció: Siemens csúcstechnika a foci VB stadionjaiban

Kovács Attila, 2006. június 4. 08:09
A 2006. évi Labdarúgó VB majdnem mindegyik stadionjában Siemens biztonság-menedzsment rendszere működik, és a cég további innovatív megoldásainak köszönhetően mind a tizenkét helyszin a világ legmodernebb arénái közé tartozik. A Siemens a DFB (Német Labdarúgó Szövetség) hivatalos technológia-partnere. 
 Új biztonság-menedzsment rendszerében egyetlen központi vezérlésű platformon integrálta a tűz-, füst- és mozgásérzékelő detektorokat. A moduláris rendszert minden egyes stadion egyéni adottságai és igényei szerint lehet konfigurálni és adaptálni. A videó-monitor, világítási és beléptető rendszerekre ugyanez érvényes. Emellett a Siemens a legtöbb stadionban IT és telekommunikációs technológiát, valamint környezetükben forgalom- és parkolás-irányító rendszert is telepített.

Az új technikai megoldások adaptálása és integrálása  viszonylag egyszerű volt  a müncheni Allianz stadion építése során. Itt ugyanis a Siemens már 2004 elején, amikor az építmény váza elkészült, menet közben aktívan közreműködhetett az energia-ellátás és IT infrastruktúra kialakításában. Helyére került már VB-jegyek olvasására is alkalmas, RFID-chipekkel felszerelt beléptető rendszer. (Itt és a többi stadionban összesen 3 millió RFID-jegyet fognak ellenőrizni a belépő pontokon.)

Jóval nehezebb dolga volt a Siemensnek a berlini olimpiai stadion kommunikációs rendszerével a meglévő adottságokhoz való alkalmazkodás kényszere miatt. Az 1936-ban megnyitott létesítmény modernizálásakor ugyanis a szigorú építési szabályok miatt nem lehetett változtatni a homokkő épület külső megjelenésén. A Siemens mérnökei úgy oldották meg a feladatot, hogy a membrán-mennyezet elrejti a 2300 hangszóróval működő hangosító berendezést csakúgy, mint a biztonsági, média- és kommunikációs rendszer legnagyobb részét, benne több mint 300 kilométernyi kábellel. Ugyancsak láthatatlan, de igen hatékonyan működik a dortmundi VB-stadionban installált Siemens kommunikációs rendszer. A WLAN használatával a látogatók zseb-PC-ikkel szörfölhetnek az interneten,  vagy más speciális szolgáltatásokat vehetnek igénybe. Hamarosan a Bundesliga legfrissebb információit is elérhetik, vagy ülőhelyükről italt rendelhetnek maguknak. Az újságírók közvetlenül a nagy esemény után más szolgáltatások előnyeit is kihasználhatják. A Siemens által kifejlesztett különleges multimédia-rendszer révén a tudósítók mobil készülékeikről képeket és hangot továbbíthatnak közvetlenül a stadionból. Így nem lesz szükség közvetítő kocsira, amely eddig a riportereket összekötötte hálózatukkal.
Kulcsszavak: security sport Siemens

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50