Biztonságos Skype és chat vállalati környezetben

Kovács Attila, 2006. június 15. 16:15
Internetes csevegőprogramok, a Skype és egyéb ingyenes hang-adat kommunikációs szolgáltatások használata vállalati környezetben volt június 15-én három cég (Navigator, NextiraOne, Noreg) közös sajtótájékoztatójának témája. A beszélgetés házigazdái: Kovács Tamás (műszaki igazgató, Noreg Kft.),  Patkó Attila (üzletág igazgató, Navigator Informatika Zrt.), Bánffy Miklós (műszaki igazgató, NextiraOne Magyarország Kft.) voltak, a téma jogi szakértője: Novák Tamás (ügyvéd, az informatikai és munkajog szakértője) volt.
A kerekasztal formában megtartott sajtótájékoztató előadói néhány kiemelt kérdést járt körül: mikor, miért és hol tiltott vagy támogatott az azonnali üzenetküldő rendszerek használata vállalati környezetben; megvalósítható-e biztonságosan a valós idejű kommunikáció hálózaton kívül és belül; milyen jogokkal rendelkezik a munkavállaló és a munkáltató a chat programok és a Skype vállalati használatával, illetve annak korlátozásával kapcsolatban; ki és milyen mértékben felelős a vállalati rendszerek és a kritikus fontosságú adatok védelméért.

A három internet biztonsággal (is) foglalkozó cég szakértői szerint egyrészt vállalati politika kérdése a chat programok, Skype és egyéb hang-adat kommunikációs szolgáltatásokat vállalati környezetben használni, másrészt a kockázatok szempontjából mérlegelni szükséges informatikai biztonsági problémákat.

A skype-os vállalati ügyfelek számára vonatkozó kérdésünkre Bánffy Miklós azt mondta, hogy NextiraOne ügyfeleinek mintegy 5-8%-a ezeket az ingyenes szolgáltatásokat, kommunikációs megoldásokat saját vállalati kommunikációs rendszerébe szeretné integrálni. A Navigator képviselője is megerősítette, hogy egyre nő azoknak ügyfeleiknek a száma, akik a vállalati internetezésben szeretnék ezeket a megoldásokat használni.

Novák Tamás megállapította, hogy meglehetősen összetett jogi és műszaki (informatikai) problémáról van szó. Kiemelte, hogy nagyon lényeges a körültekintően megkötött munkaszerződés, illetve a logikusan felépített vállalati belső utasítások szerepe, a munkavállalóval való megismertetése és számon kérése. Az így kialakított és a munkavállalók által elfogadott kötelmek megszegése a vállalatok informatikai biztonságát veszélyezteti (különféle kártevők - vírusok, kémszoftverek, férgek stb. behatolásával), továbbá fennáll az üzleti titkok könnyebb megszerezhetőségének is a veszélye. Novák szerint a menedzsment további feladata a munkaidő védelme, vagyis az, hogy a munkavállaló ne felesleges internetes csevegéssel, böngészéssel, szörföléssel stb. töltse internethasználati idejét a munkahelyen. A kötelmeket pontosan meghatározva lehet alapot teremteni arra, hogy esetlegesen a munkavállalóval szemben bizonyos szankciókat alkalmazzanak, illetve az esetleg ilyen tevékenységekből bekövetkezett károkozás következménye kártérítés legyen.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09