Románia: Készülhetnek az elektronikus útlevelek

forrás Prim Online, 2006. június 27. 19:19
A Román Képviselőház keddi ülésén módosítások nélkül jóváhagyta azt a törvénytervezetet, amely az elektronikus adathordozókat tartalmazó útlevelek kibocsátásához szükséges adatok feldolgozását szabályozza. Ennek következtében 2007. január elsejétől készülhetnek az útiokmányok, amelyek elektronikus adathordozón is tartalmazzák a tulajdonos élettani adatait: ujj- és arclenyomatát – nyilatkozta Cseke Attila kormányfőtitkár-helyettes.
Az államtitkár emlékeztetett: az ún. elektronikus útlevelek bevezetése az Európai Unió Tanácsának 2004/2252-es Szabályzata értelmében minden tagállamban kötelező, több országban már be is vezették. Románia két évvel ezelőtt a Schengeni Ütemtervben vállalta az elvárás teljesítését. Szintén a Szabályzat szerint, az adatok védelméért az útleveleket egyetlen intézménynek kell előállítania, ezt a megbízatást Romániában továbbra is az Állami Protokollalap teljesíti.

Az előírás szerint az útiokmányba foglalt chip tartalmazza azokat az adatokat, amelyek felnőttkorban nem változnak, ilyen alapvetően az arcszerkezet és az ujjlenyomat. Az elektronikus útlevél egyébként külalakjában nem tér majd el jelentősen a régitől: mérete 125x88 mm; 32 oldalas; száma az oldalakba bele lesz ütve, a polikarbonát lapba pedig lézerrel lesz beégetve. A turistaútlevél színe ezentúl is meggypiros, a szolgálati okmány színe továbbra is kék, a diplomáciai útlevél pedig fekete borítójú lesz.

A 25 év felettiek elektronikus útlevele 10 évig lesz érvényes, 14 éves kor felettieknek 5 évre, annál kisebb gyerekeknek pedig 3 évre adnak ezentúl útlevelet. Ugyanakkor, sürgősségi esetben három nap alatt ideiglenes útlevelet állíthatnak ki. Ez egy évre érvényes és mindenki csak egyszer igényelheti – mondta az államtitkár, hangsúlyozva, hogy a jelenleg használatos útlevelek továbbra is érvényben maradnak lejártukig, ezeket fokozatosan vonják majd ki a forgalomból.

Az igénylő adatait a megyei kirendeltségeken veszik fel, majd zárt elektronikai rendszeren keresztül küldik a fővárosba, ahol felviszik azokat az adathordozóra, amelyet beépítenek az útlevélbe, egy többrétegű polikarbonát lapba. Az okmány átvételekor a tulajdonosnak lehetősége nyílik az adatok ellenőrzésére – mondta Cseke Attila.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50