Az Intel kétmagos Itanium 2 júliusban érkezik

Széll Zoltán, 2006. június 28. 17:11
Az Intel megkezdi a kétmagos Montecito processzor szállítását, amely a ’high-end’ Itanium 2 processzor első kétmagos megvalósítása. Hivatalos bejelentésére - a tervek szerint - július közepén kerül sor.
A Montecito kibocsátása követi a hétfőn bevezetett Intel Woodcrest Xeon 5100 CPU-t, amely a lapkagyártó óriás szerint növeli az Inmtel részesedését a szerver piacon.

„Ez a szerverek nyara” – mondta Pat Gelsinger az Intel alelnöke hétfőn a Woodcrest bejelentése alkalmából. „Nekünk van Woodcrest, valamint Tulsa és Montecito processzorunk és a jövő év elején jön a négymagos processzorunk”.

A Tulsa a kettőnél a 4-, 8- és többprocesszoros szerverekhez fejlesztett Intel Xeon MP kétmagos változata, amelyet a lapkagyártó óriás a harmadik negyedévben vezet be. A Woodcrest kódnevű Xeon 5100 lapkákat a nagy tömegben gyártott üzleti szerverekhez tervezték, az AMD Opteron versenytársaként.

A Montecito döntő jelentőséggel bír az Intel Itanium processzor sorozatban, mivel a család első kétmagos tagja, és teljesítménye az Itanium 2 9M lapka 3-4-szerese. Az Intel az új Itanium 2 processzorokat az ultra-nagy teljesítményű szerverekhez ajánlja, ahol az IBM Powe5 és Power5+, valamint a Sun Microsystems UltraSPARC 4+ processzorok versenytársai, amelyek már kétmagos lapkák.

A Montecito lapkák formailag Itanium 2 9000 családként ismertek. A Montecito egy magjának a teljesítménye az egymagos Itanium 2 9M 1,5-2-szerese. Ez annak köszönhető, hogy nagyobb gyorsító-tárat, valamint növelt többszálú képességet tartalmaz, és támogatja az Intel hardver-alapú virtualizációs technológiát. A változatok hőtermelése várhatóan 100W és 130W.

Az Intel szerver úti-térkép bemutatja a Montecito lapka utódját, amelynek kódneve ’Montvale’. Ez előreláthatóan 2007. nyarán lesz kapható. Az úton tovább haladva új Itanium platform (kódneve: Richford) és két következő generációs processzor – kódnevük Tukwila és Poulson – tűnik fel.

A Xeon fronton a Woodcrest négymagos változata a Clovertown processzor 2007. elején érkezik. A Xeon és az Itanium úti-tervekből kiolvasható, hogy 2007.-ben nem jelenik a Xeon és az Itanium 2 közös platform, amely egyetlen CPU csatlakozó típust használ mind a két processzorhoz.

Kulcsszavak: szerver processzor Intel

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05