IT- és Ingatfejlesztő cégre vált szét a Graphisoft

MTI Sajtóadatbank, 2006. június 30. 09:22
A Graphisoft SE Európai Részvénytársaság részvényesei a csütörtöki budapesti rendkívüli közgyűlésen a társaság szétválasztásáról, és a Graphisoft Park SE Ingatlanfejlesztő Európai Részvénytársaság megalakításáról döntöttek.
A 38,89 százalékos részvételi aránnyal megtartott közgyűlésen elfogadták a két társaság vagyonleltár tervezetét az igazgatóság előterjesztésének megfelelően. Jóváhagyták a Graphisoft Park alapszabályát és döntöttek a részvények tőzsdei bevezetéséről.

A cégbírósági bejegyzéshez kapcsolódóan a Graphisoft kérni fogja a részvények tőzsdei kereskedésének felfüggesztését várhatóan 3-10 napra. Erről, az igazgatóság közlése szerint, kellő időben adnak tájékoztatást. A társaság szétválásáról a részvényesek az április 28-i éves rendes közgyűlésén hozták meg az előzetes határozatot.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szerdán közölte a tőzsdei bevezetéshez szükséges kibocsátási tájékoztató jóváhagyását, ami meggyorsítja a Graphisoft Park részvényeinek bevezetését a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájába.

Minden egy darab Graphisoft részvény egy darab Graphisoft Park részvényre jogosít. Azok a részvényesek, akik nem akarnak a tulajdonosok maradni a Graphisoftban, részvényenként 2,43 euró, azok pedig, akik nem akarnak tulajdont a Graphisoft Park-ban, részvényenként 2,11 eurót kapnak. A több mint 10 millió darab törzsrészvényhez képest előzetesen mindössze 2.100 részvény esetén jelezték, hogy nem kívánnak tulajdont a Graphisoft Park-ban, és további 2.000 részvény esetében pedig a Graphisoftban nem akarnak részvényesek maradni.

A vagyonmegosztás alapján a szoftverfejlesztéssel foglalkozó jogutód Graphisoft saját tőkéje 20,985 milliárd forint, a Graphisoft Park saját tőkéje pedig 4,346 milliárd forint.

A Graphisoft korábban azt közölte, hogy az igazgatóság várakozásai szerint a szétválási eljárás, beleértve a részvények tőzsdei bevezetését is, 2006-ban befejeződik.

Az átalakítást azzal indokolták, hogy a cég tulajdonában lévő ingatlanportfolió fejlesztése külön finanszírozási forrást igényel. Ugyanakkor a befektetők szakosodása nem kedvez annak, hogy az alaptevékenységként szoftverfejlesztéssel és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokkal foglalkozó cég ingatlanfejlesztéssel foglalkozzon. Az igazgatóság a társaság szétválasztásától az aktív befektetői bázis bővülését reméli.

Az igazgatóság az előnyök mellett már korábban  felhívta a figyelmet a kockázatokra is. Egy viszonylag alacsony tőzsdei tőkeértékű társaság két kisebb kapitalizációjú cégre válik szét. Az alaptevékenységet végző társaság saját tőkéje csökken. A Graphisoft jelenlegi pénzügyi stabilitását a nagy, jelzálogmentes ingatlanvagyon is támogatja.

A kiválás évi mintegy 100 ezer euró többletköltséget okoz, nem számítva a tőzsdei bevezetés várhatóan idén jelentkező egyszeri költségét.

A Graphisoft Park 82.354 négyzetméter földtulajdonon nettó 16.900 négyzetméter felépítménnyel rendelkezik. Az ingatlanportfolió értékcsökkenési leírással módosított bekerülési értékét az igazgatóság 24 millió euró értékben vette figyelembe, és a folyamatban lévő, valamint a tervezett projektek becsült további költségei mintegy 40 millió eurót tesznek ki. A Jones Lang LaSalle elemzői szerint a portfolió piaci értéke 38,5 millió euró. A Graphisoft alaptevékenységének értékelését a Raiffeisen Bank Rt. végezte el. A relatív árazási módszerrel történt számítás a szoftvertevékenység sajáttőke értékét - konzervatív megközelítésben - 55 millió euróra becsülte.

A Graphisoft Park az idén várható bevétele a bérbeadásból 3,2 millió euró lesz, jövőre 4,8 millió euró, 2008-ban 6,3 millió euró, 2009-ben pedig 6,8 millió euró. A tervek szerint 2008 végére körülbelül 40 ezer négyzetméter terület - iroda, raktár, parkoló - lesz bérelhető.

A Graphisoft igazgatósága által javasolt üzleti stratégia szerint az adózott nyereséget osztalékként kifizetnék, ami a számítások szerint a következő négy év során részvényenként 0,04 euróról 0,17 euróra emelkedik és hosszú távon 0,22-0,24 euró lehet.
Kulcsszavak: +céginfo Graphisoft

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Az LG OLED evo televíziók már a negyedik egymást követő évben kapják meg a környezetbarát minősítést

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 14:53

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

Bekerülhet-e a hétköznapi életünkbe a robotika?

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 12:01

A Samsung legújabb képernyői az AI TV-k új korszakát hozzák el

A Samsung az Unbox & Discover eseményen mutatta be 2024-es Neo QLED 8K és 4K, valamint OLED televíziókból és hangprojektorokból álló portfólióját. A világ egyik élvonalbeli televíziógyártójaként elismert Samsung idén bevezetett készülékei olyan hatékony, mesterségesintelligencia (AI)-alapú funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségibb otthoni szórakozást kínálhatnak.

2024. április 25. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50