A Microsoft mégis támogatja az OpenDocument kompatibilitást

Milkovits Gábor, 2006. július 6. 16:42
A Microsoft bejelentette, hogy anyagilag is támogat egy olyan nyílt forráskódú projektet, amellyel más fejlesztők egy MS Office és OpenDocument (ODF) dokumentumokat konvertáló alkalmazást dolgoznak ki.
A Open XML Translator projekt keretében a francia Clever Age nevű cég fejleszti a szoftvert, amelynek prototípus verziója várhatóan a héten meg is jelenik a SourceForge.net fejlesztői oldalon. Az alkalmazás segítségével nemcsak a Microsoft Office és OpenDocument fájlok kétirányú átkonvertálása lesz lehetséges, hanem az is, hogy a felhasználó Word szövegszerkesztővel írt dokumentumát ODF formátumban (is) el tudja menteni. A projekt célja, hogy még az idén egy végleges plug-in-t hozzanak létre a Word-höz, jövőre pedig az Excel-hez és a PowerPoint-hoz. Az alkalmazás a jövő év elejére várható Office 2007 Open Office XML nevű, XML-alapú fájl-platformjához igazodik, mivel azonban az új MS irodai programcsomag kompatibilis lesz a régebbi verziókkal, a szoftver ezekkel is együttműködik majd. A konverzió az eltérő szabványok miatt ugyanakkor sosem lesz száz százalékos, mivel az egyik platform nem biztos, hogy minden a másiknál meglévő funkciót támogat.

A lépés elmozdulást jelent a Microsoft korábbi álláspontjához képest, eddig ugyanis a cég nem tervezte az ODF formátum támogatását az Office-nál, a csekély igényekre hivatkozva. A támogatás persze az új eszközzel is közvetett lesz, ám a Microsoft aktív szerepvállalása a projektben mégis pozitív jel. A konvertáló szoftver fejlesztői projektjének támogatását valószínűleg elsősorban az ösztönözte, hogy a Microsoft Office elsöprő mértékű piaci részesedése ellenére több kormány, például a belga kabinet vagy Massachusetts amerikai állam vezetése is komolyan érdekelt az OpenDocument nyílt forráskódú szoftverek használatában. Tom Robertson, a Microsoft interoperabilitási és szabványügyi részlegének igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a szoftverkonszern több ügyfele is más platformokkal együttműködő alkalmazásokat igényel, mintegy a magas minőség biztosítékaként.
Kulcsszavak: OpenOffice Microsoft

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09