Képszemcsésítő effekt a Thomson HD DVD lejátszókban

Kiss Ádám Zoltán, 2006. július 7. 12:10
A celluloid film valós felbontása jóval a legújabb elektronikus szabványok fölött van, és mivel ezek a megoldások nem képesek átadni a valós filmérzetet, a Thomson ebből a célból speciális effektet épít be lejátszóiba.
A valódi film esetében hatalmas felbontású nyersanyagokról beszélünk, mivel a felvett képnek egy többször 10 méter széles és magas mozivásznon is élvezhetőnek kell maradnia. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a kis kémiai reakciós elven működő cellácskák, vagyis a film idézőjeles pixelei nyersanyagról nyersanyagra változnak. A kisebb fényerőhöz ajánlott filmek esetében például nagyobbak, mivel egy adott cellára kevesebb fény jut, így kénytelenek a cella méretét megnövelni a kívánt reakció elérése érdekében. Ennek az összetett folyamatnak köszönhetjük az oly sokak számára kedves, kissé szemcsézett képet, mely olyannyira filmes hangulatú.

Az új DVD formátumokra fordított hatalmas összegek után azt gondolhatnánk, hogy ez a jövőben nem jelent problémát. Sajnos azonban az erősebb, 1080p szabvány 10-15 Mbps sávszélességet követelne meg, ám a valós adatátviteli sebesség 8-10 Mbps körül van a készülékek és megjelenítők között. Ez azt jelenti, hogy jelentős adattömörítés szükséges, mely a képrészletek bizonyos fokú elvesztésével jár. Mivel a képtömörítő megoldások általában veszteséges tömörítést jelentenek, tehát nem adatveszteség mentes az eljárás, a szemcsézett filmből szépen vasalt videó hatású kép lehet. Ez leginkább érzetben jelent problémát, így a Thomson a lerontott minőségű képre húz rá egy szemcsés felszínt, mely ugyan nem egyezik a valós textúrával, de megpróbálja visszaadni a film hangulatát.
Kulcsszavak: film Thomson HD DVD

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09