Hogyan tehet szert eredményesen működő linkpartnerekre? - 3. rész

forrás Prim Online, 2006. július 7. 15:16
Cikksorozatunk előző részeiben leírtuk, milyen szabályokat érdemes betartania, ha eredményeket hozó linkpartnereket szeretne magáénak tudni, valamint bemutattunk egy módszert is, amelynek használatával rendkívüli mértékben megnövelhető a linkmarketing hatékonysága. Előző cikkeinken azonban nem esett szó az affiliate marketingről - vagy más nevén partnerprogramról -, mert úgy gondoltuk, hogy ez a téma egy külön anyagot érdemel.
Rengeteg weboldal tulajdonos kutat affiliate programok után, ami érthető is, hisz egy jól működő affiliate program bőven hozhat bevételt egy honlap számára. A valóságban viszont csak azon kevesek profitálnak az affiliate marketingből, akik ismerik a partnerprogramok nyereséges működtetésének titkait. Mai cikkünkben ezekről a titkokról rántjuk le a leplet.

Mi is pontosan az affiliate marketing?


Az affiliate marketing a linkmarketing leghatékonyabb módja. Lényege: Ön olyan partnereket keres, akik hajlandóak kihelyezni weboldalukon az Ön hirdetését, Ön pedig jutalékot fizet partnereinek az átkattintó látogatók vásárlásai, feliratkozásai stb. után - az előre egyeztetett feltételek szerint.

Ha egy induló weboldal például az e-mail cím adatbázisát szeretné felépíteni, akkor ehhez általában hírlevél-feliratkozási lehetőséget kínál oldalán. Ha az illető weboldal-tulajdonos hajlandó pénzt is áldozni arra, hogy feliratkozókat gyűjtsön, akkor meghirdethet egy affiliate programot, melynek lényege, hogy a benne részt vevő partnerek elhelyezik saját weboldalukon a hirdető oldal hírlevelére történő feliratkozást ösztönző kreatívot. A partneroldalon elhelyezett kreatívra történő átkattintások számát mérik, és ha valóban feliratkozás lesz belőle, akkor az előre egyeztetett feliratkozónkénti jutalék elszámolásra kerül a partner oldalnak.

Számtalan célja lehet egy affiliate programnak. A legelterjedtebb az internetes eladások növelése. A szisztéma itt is ugyanaz, csak a hirdető honlap nem a marketing-költségvetéséből fizeti ki a partneroldalak jutalékát, hanem a partner segítségével értékesített termék vagy szolgáltatás árából fizet bizonyos százalékot a partnernek.

Az affiliate módszer rendkívül hatékony, ha Ön egy értékesítési weboldalt üzemeltet. Hátránya, hogy nyerségének egy részét partnereinek kell kifizetnie, viszont cserébe özönlenek Önhöz a látogatók, akik valójában nem csak nézelődni, hanem vásárolni érkeznek. Ha beindít egy ilyen programot, folyamatosan sok látogatót tudhat majd magáénak. Természetesen itt is érvényes a szabály: annál nagyobb lesz a látogatók száma, minél profibb módon működteti majd a rendszert.

Hogy működtethet profi módon egy partnerprogramot?


Mostanra már biztos Ön is eljátszott a gondolattal, hogy akár hirdetői, akár partneroldalról érdemes lenne részt vennie egy partnerprogramban. Igazam van?
Ugye milyen fantasztikus lenne, ha mostantól Ön is extra bevételeket számlálhatna weboldalán? Úgy, hogy ehhez semmi mást nem kellene tennie, mint profitjának egy kis részéről lemondania és néhány partnert keresnie, aki elhelyezi az Ön hirdetési dobozát az oldalán némi jutalékért?

Ahhoz azonban, hogy egy hatékonyan működő partnerprogramot tudjon indítani, a legfontosabb lépés, hogy képes legyen pontosan számlálni a partnereitől származó eredményeket és az őket illető jutalékokat.

Gondoljon csak bele, meddig működne egy olyan program, ahol a partner azt állítja, hogy a múlt héten 5 vásárlót "küldött" az oldalára, Ön pedig csak 3-mal találkozott.
Az sem mindegy, hogy mennyi időt vesz igénybe a jutalékok kiszámítása, hisz ha egy több ezer partnert magában foglaló programról van szó, akkor az egész napját számolgatással fogja tölteni.

Ezen probléma megoldására fejlesztett ki a Marketingszoftverek egy olyan rendszert, amely automatikusan méri a programban részt vevő partner oldalakra elhelyezett kreatívokon történő átkattintásokat, beazonosítja a weboldalra érkező látogatókat és nyomon követi a látogatók tevékenységeit a honlapon. Sőt képes később is beazonosítani egy adott látogatót. Ugyanis ha nem azonnal történik meg a vásárlás - esetleg lehet, hogy csak hetek múltán -, attól még az adott vásárló a partneroldalról érkezett Önhöz és jogosan tart igényt a partneroldal tulajdonosa a jutalékára.

Egy ilyen esetben Ön hogy számolna el partnerével, ha nincs egy megfelelő mérő- és nyomkövető rendszere?

Érdemes tehát megfelelő eszközt használnia, ha partnerprogram indítását tervezi, mert félmegoldásokkal sem Ön, sem partnerei nem fognak profitálni ebből a kitűnő lehetőségből.

A témához kapcsolódóan további cikkeket talál az Internet-Marketing.hu weboldal Látogatottságmérés témakörében.
Kulcsszavak: =internetmarketinghu

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05