Élettudományok: középpontban a biztonság

forrás Prim Online, 2006. július 8. 09:55
Számos jelentős nemzetközi élettudományi szervezet tervezi biztonsági programjainak fejlesztését, biztonsági igazgató felvételét, illetve különböző beruházásokat a technológiai fejlesztés érdekében. Mindez termékei, az ügyfelek és a márkanév védelme miatt szükséges - derül ki egy a Deloitte Touche Tohmatsu (DTT) biztonsági és titokvédelmi szolgáltatások iparági munkacsoportja által elvégzett új felmérésből.
A Deloitte tanulmánya az elsők között foglalkozik az élettudományi és egészségügyi ágazat biztonsági és titokvédelmi kérdéseivel. A felmérés jelentős gyógyszercégek, valamint a vezető biotechnológiai és gyógyászati segédeszközöket gyártó vállalkozások több mint 90%-át vizsgálta világszerte.

A tanulmány szerint az új szabályozási és piaci nyomásoknak engedelmeskedve az elmúlt évtizedben háromszorosára nőtt azon jelentős élettudományi vállalkozások száma, amelyeknél biztonsági igazgatót alkalmaznak. Ennek oka, hogy az ágazatban egyre inkább előtérbe kerül a biztonság, az információvédelem és az adatbiztonság kérdése.

A Deloitte felmérése alapján a résztvevő vállalkozások 35%-ánál kevesebb, mint két éve létezik biztonsági igazgatói (CSO) munkakör, míg 26%-uk az elmúlt 3-5 évben kezdett foglalkoztatni CSO-t, 22%-uk pedig már több mint 11 éve, bár a feladatkör ezek esetében is szélesedett. A biztonsági igazgató feladatai közé tartozik a biztonsági szabályzatok és stratégiák felügyelete, és a biztonsági osztály irányítása. Némelyek ezen feladatkörökön túl felelnek még az üzletfolytonosságért, titokvédelemért és a fizikai biztonságért is.

"Számos élettudományi vállalkozásnál a biztonsági igazgató a felső vezetés legújabb tagja", mondta el Amry Junaideen, a DTT Biztonsági és titokvédelmi szolgáltatások munkacsoportjának élettudományokért felelős vezetője. "Az élettudománnyal foglalkozó vállalkozások ráébredtek arra, hogy a biztonság felső vezetői kérdéskör, és nem kizárólag a számítástechnikai biztonság kérdéseire terjed ki. Az ágazatban tapasztalható legújabb tendenciák - például a nemzetközi ellátási láncok, a megnövekedett szabályozói nyomásgyakorlás, a tevékenységek kihelyezése (outsourcing) és a márka hírnevének fontossága - azt indokolják, hogy a biztonsági igazgató kulcsszerepet töltsön be minden érintett vállalkozásban."

A tanulmányból mindemellett az is kitűnik, hogy a szervezetek vegyes eredményeket érnek el a biztonsági és titokvédelmi programok bevezetése során:

  • a résztvevő cégek 26%-ánál történt illetéktelen behatolás a biztonsági rendszerek ellenére az elmúlt egy évben (17% külső behatolás és 9% belső behatolás)
  • a válaszadók 46%-a nem számolt be semmilyen illetéktelen behatolásról
  • 28% nem volt biztos benne, hogy történt-e illetéktelen behatolás

A válaszadók elenyésző része számolt be az illetéktelen behatolás okozta konkrét gazdasági hátrányról, aminek valószínűleg az az oka, hogy nem tudják megbízhatóan mérni az ilyen behatolások hatásait:

  • a résztvevő cégek 30%-a állította, hogy semmiféle kára nem származott az illetéktelen behatolásokból
  • 26% nem ismerte a károk mértékét
  • 17% nyilatkozott úgy, hogy nem történt illetéktelen behatolás
  • 7% becsülte úgy, hogy a kár nem érte el az 1 millió USD-t
  • 4% szerint az okozott kár az 1-5 millió USD tartományba esik
  • 2% szerint az okozott kár a 6-10 millió USD tartományba esik
  • 2% becsülte úgy, hogy a kár meghaladta a 20 millió USD-t
  • 4% megtagadta az illetéktelen behatolásból eredő károk számszerűsítését

A tanulmány szerint az élettudományi cégek különféle új technológiai megoldásokat is alkalmaznak a biztonság növelése és a szabályozói követelményeknek való megfelelés érdekében. A közeljövőben várhatóan emelkedni fog körükben a rádiófrekvenciás azonosító eszközök (RFID) használata. A tanulmány néhány megállapítása:

  • A jogszabálykövetéssel kapcsolatos kiadások emelkedtek az előző évhez képest.
  • A válaszadó cégek 34%-a tervezi nyilvános kulcsfontosságú infrastruktúra projektek próbaindítását a következő 18 hónapban.
  • 41% tervezi smart kártya projektek próbaindítását a következő 18 hónapban.
  • A válaszadók 25% tervezi biometrikus biztonsági intézkedések bevezetését a következő 18 hónapban.

"Operatív értelemben a vállalkozások felismerték, hogy a stratégiák, folyamatok és technológiák hatékonysága létfontosságú a jövőjük, a termékeik és az információs értéklánc biztonsága szempontjából. Jó példa erre az RFID technológia alkalmazása, amellyel nyomon követhetőek a termékek. A technológia nagyban segíthet a cégeknek a szállítás és a készletkezelés területén, valamint a visszáruk feldolgozásának felgyorsításában, egyúttal erősítheti az ellátási lánc felett gyakorolt felügyeletet", mondta el Terry Hisey, a Deloitte Consulting LLP (US) élettudományi és egészségügyi munkacsoportjának helyettes vezetője. "Stratégiai értelemben a nyomkövető mechanizmusok csökkentik a termékek eltulajdonításának és hamisításának kockázatát, javítják a gyógyszer-visszahívások pontosságát, valamint elősegítik a vállalkozás és a márka hírnevének a védelmét. Ez különösen fontos napjainkban, amikor egyre erősödik a hamisított gyógyszerek és ezek egészségügyi hatása miatti félelem. "

A részt vevő szervezetek arról is beszámoltak, hogy a szabályozói előírásoknak való megfelelés előkelő helyen szerepel a biztonsági területre fordított költségvetésükben. Az előírások hatékonyabb betartása érdekében egységes sztenderdeket és nemzetközi keretrendszereket alkalmaznak.

"Az élettudományi vállalkozásoknak komoly, kizárólag erre az ágazatra jellemző kihívásokkal kell szembenézniük a piacon", mondta el Junaideen. "A cégvezetőknek még magasabbra kell helyezniük a lécet, hogy biztonságban tudhassák termékeiket és információikat az illetéktelen hozzáféréstől, felhasználástól, és nyilvánosságra hozataltól. Ha ezt elmulasztják megtenni, azzal túl sokat kockáztatnak."

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Együttműködésre lép a CETIN Hungary és a Pécsi Tudományegyetem

A független, integrált távközlési infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a jövőben három kiemelt területen működik együtt: a kiberbiztonsági szolgáltatások fejlesztésében, a kutatás-fejlesztési tevékenység színvonalának további emelésében, illetve az építőiparban egyre elterjedtebb és ismertebb építményinformációs modellezéssel (BIM) kapcsolatos kölcsönös tudástranszferben.

2024. április 23. 16:21

Bevállalós ötletekkel versenyeznek a Megoldások a holnapért döntősei

Kiválasztották a legjobb nyolc csapatot a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A jövő oktatása, a fenntarthatóság és a közösségfejlesztés iránt elkötelezett fiatalok megkezdhetik a felkészülést a döntőre. A következő hetekben a csapatok elképzelésük prototípusát alkothatják meg és tesztelhetik működését a mentorok közreműködésével. A diákok a szakértők segítségével készülnek a végső, májusi megmérettetésre, ahol a három legjobb csapat összesen 6 millió forint összértékű Samsung készülékkel bővítheti egyéni és oktatási intézménye eszközparkját.

2024. április 23. 14:44

A boldog gyerekekből lesznek sikeres felnőttek

Több mint 600 támogatott, 105 diploma, 606 nyelvvizsga, 246 informatikai bizonyítvány. Csak néhány eredmény, amit a 19 éve működő Csányi Alapítvány és az általa mentorált fiatalok elértek. Az alapítvány valódi sikere a számok mögött, a személyes történetekben rejlik – hangzott el Zánkán az Alapítvány által szervezett idei Életút Fesztiválon április 20-án. A kiemelkedő informatikai és idegen nyelvi képzések mellett a végzett fiatalok a megszerzett kapcsolati tőkét, a közösség erejét tartják a legfontosabbnak. Nemcsak a Csányi Alapítvány nagykorú már, hanem egyre több mentoráltból vált olyan fiatal felnőtt, akik büszkén támaszkodhatnak az alapítvány segítségével megszerzett tudás mellett egymásra, „Csányisokra” is.

2024. április 23. 11:35

Állásbörzét és karrierfelkészítést tart szerdától a Corvinus

Több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni a Corvinus Egyetem idei karrierexpóján április 24-én és 25-én. Az eseményen részt vevők sok tippet gyűjthetnek karrierjük beindításához, kiteljesítéséhez is. Ebben nemcsak több tucat, corvinusos diplomával színes és sikeres életutakat bejáró szakember segít személyesen, de megtanulható a ChatGPT és a LinkedIn munkakeresői célokra optimalizált, profi használata is. 

2024. április 23. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50