9 ezer munkahelybe kerül az Alcatel és a Lucent Technologies egyesülése

MTI Sajtóadatbank, 2006. július 12. 11:15
Az amerikai Lucenttel egyesülő francia Alcatel 9 ezres létszámcsökkentést jelentett be, ez teljes alkalmazotti állományának 10 százaléka.
A Lucent hétfőn profitfigyelmeztetést adott ki, miután a harmadik negyedben gazdálkodása  a korábbiaknál várhatóan gyengébben alakult. Hétfőn tőzsdezárás után a Lucent előzetes jelentésében részvényeként 2 centes adózott eredményről számolt be a harmadik negyedről az egy évvel korábbi 7 cent után. A június 30-án befejeződött negyedben forgalma is csökkent, 2,04 milliárd dollárra a korábbi 2,34 milliárd dollárról. Végleges adatokat a cég július végén tesz közzé.

Az Alcatel és az amerikai Lucent Technologies áprilisban bejelentett egyesülése révén 21 milliárd eurós árbevételű cégcsoport jön létre, amely a 24 milliárd eurónak megfelelő forgalmú amerikai Cisco Systems után a világ második számú távközlési hálózatépítője lesz.

Az új vállalatban az Alcatelnek 60 százalékos, a Lucentnek 40 százalékos a részesedése. A szinergiahatások révén három év alatt adózás előtt 1,4 milliárd eurós megtakarítást várnak. Az egyesült cég távlati célja, hogy világelső legyen a távközlési hálózatépítésben, ebben több mint 26 ezer fős mérnöki és kutatógárdára építhet.

Az ügyletet indokolja, hogy a kereslet ugyan nő, de jelenleg már túlkínálat is érezhető a távközlési berendezések piacán: túl sok gyártó vadászik viszonylag kevesebb vevőre, miután a távközlési vállalatok körében már két éve óta zajlik a konszolidáció, főleg az Egyesült Államokban.

A két vállalat 2001-ben már tervezett egyesülést - akkor az Alcatel alapjában a Lucent száloptikai tevékenységére vetett szemet-, azonban a tárgyalások eredménytelenül végződtek, mert a Lucent, további megfontolás után, elutasította az eredeti elképzelést arról, hogy az egyesült csoportban csak 42 százalékos legyen a részesedése.

Ugyancsak április elején közölték, hogy az Alcatel átadja a műholdrészlegét az ugyancsak francia Thales védelmi elektronikai gyártónak, cserébe megkapja a Thales 21,6 százalékát, miután eddig 9,5 százaléka volt a Thalesben. Ezzel a francia állam része 27,1 százalékra csökken a Thalesben az eddigi 31,3 százalékról. Az együttműködési megállapodás nem említette az EADS-t, amely évek óta szerette volna megszerezni a Thalest, és korábban be is jelentette szándékát a társulásra az Alcatel-Thales együttműködéshez. A műholdrészleget a franciák az olasz Finmeccanicával együtt üzemeltetik.

Az Európában második számú távközlésiberendezés-szállító Alcatel 113 millió eurós adózott eredményt jelentett az első negyedévről, 17 százalékkal kevesebbet a tavalyi első negyedévi 136 milliónál, az erős árverseny és a nagyobb adóteher miatt. A folytatódó tevékenységekre jutó adózott eredmény 103 millió euróra csökkent 133 millióhoz képest.

Az üzemi eredmény 198 millió euróra gyarapodott 107 millióhoz képest, a forgalom 17,6 százalékkal 3,067 milliárd euróra emelkedett 2,607 milliárdhoz képest, jócskán meghaladva a 10 százalékos vállalati előrejelzést.

Folytatódott a vezetékes üzletág gyors fejlődése a széles sávú szolgáltatást lehetővé tevő berendezéseknek köszönhetően, itt a forgalom 1,273 milliárd euróra nőtt 987 milliárdhoz képest, és az üzemi eredmény 110 millió euróra ugrott 50 millióhoz képest. A vezetékes üzletág a tavalyi harmadik negyedévben kezdte növelni bevételét, előtte négy éven át folyamatosan csökkent ennek az üzletágnak a forgalma.

Tovább erősített a mobil üzletág is: a forgalma 908 millió euróra nőtt 789 millióhoz képest, a tévé és videószolgáltatást lehetővé tévő berendezések révén, amelyekből az Alcatel világelsőnek tartja magát, bár a fejlesztési és bevezetési költségek miatt a mobilüzletágban az üzemi eredmény 57 millió euróra csökkent az egy évvel korábbi 66 millióhoz képest.

Tavaly az Alcatel adózott eredménye 61,46 százalékkal 930 millió euróra nőtt - meghaladva az elemzői előrejelzések 800 milliós átlagát - a 2004-es 576 millióról, amelyből az összehasonlítás céljára leszámították az egyszeri tételeket és a folytatódó szerkezet-átalakításokat. Ez erős fordulat ahhoz képest, hogy az első negyedévben az eredmény még kisebb volt a 2004-es első negyedévinél, a cégnél "nagyon versengőnek" minősített piaci környezet miatt.

Az üzemi eredmény 1,189 milliárd euróra nőtt 1,179 milliárdról, a nettó bevétel 7,3 százalékkal 13,135 milliárd euróra emelkedett 12,244 milliárdról, jelentették a vállalatnál csütörtökön. Tavalyról részvényenként 0,16 eurós osztalékot fizetnek, 2001 óta első ízben ajánlottak osztalékot a részvényeseknek.

Az idei évre a világpiac 5 százalék körüli növekedését, a tavalyihoz képest az ütem lassulását jósolják a cégnél, de ezen belül azt várják, hogy az ő eladásaik meghaladják a piaci átlagot; a második negyedévre a forgalom 5-7 százalékos növekedését jósolták az egy évvel korábbihoz viszonyítva.
Kulcsszavak: +céginfo Lucent Alcatel

Újabb húszezer laptopot szállít a Delta Systems Kft. az iskoláknak

A tavaly őszi szállítás után idén újabb, csaknem 20 ezer laptopot kapnak Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya és Somogy vármegye diákjai a Delta Systems Kft. közreműködésével mintegy 4 milliárd forint értékben. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) a csaknem húszezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a Delta Systems Kft. vezette konzorciumot, mellyel a négy vármegye tanulói számára biztosítják a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeit. 

2024. április 24. 10:12

Ezek voltak a legnépszerűbb helyek és személyek az online médiában 2023-ban

Politikusok, sportolók, hazai és külföldi hírességek szerepelnek a leggyakrabban említett nevek között, amelyek megjelentek az online médiatérben 2023-ban. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 népszerű médiafelület – televíziós csatornák, újságok, rádiók honlapjai, valamint hírportálok, közösségimédia-felületek, fórumok és blogok – elemzésével azt vizsgálta, kik álltak a hírek és a közbeszéd fókuszában, valamint azt is, hogy hazánk és a nagyvilág helyszínei közül melyek szerepeltek a legtöbbet.

2024. április 23. 19:24

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

Döntőben a legjobb 8 csapat a Megoldások a holnapért kihíváson

Kiválasztották a legjobb nyolc csapatot a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A jövő oktatása, a fenntarthatóság és a közösségfejlesztés iránt elkötelezett fiatalok megkezdhetik a felkészülést a döntőre. A következő hetekben a csapatok elképzelésük prototípusát alkothatják meg és tesztelhetik működését a mentorok közreműködésével. A diákok a szakértők segítségével készülnek a végső, májusi megmérettetésre, ahol a három legjobb csapat összesen 6 millió forint összértékű Samsung készülékkel bővítheti egyéni és oktatási intézménye eszközparkját.

2024. április 23. 17:09

Együttműködésre lép a CETIN Hungary és a Pécsi Tudományegyetem

A független, integrált távközlési infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a jövőben három kiemelt területen működik együtt: a kiberbiztonsági szolgáltatások fejlesztésében, a kutatás-fejlesztési tevékenység színvonalának további emelésében, illetve az építőiparban egyre elterjedtebb és ismertebb építményinformációs modellezéssel (BIM) kapcsolatos kölcsönös tudástranszferben.

2024. április 23. 16:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50