Mobilszolgáltatók: a piac hatékonyabban szabályozná a roaming-díjat

MTI Sajtóadatbank, 2006. július 14. 09:40
A magyarországi mobilszolgáltatók még kivárnak az Európai Parlament végső döntéséig a roaming-díjak európai szabályozásáról, és bár ahhoz természetesen alkalmazkodni fognak, továbbra is úgy vélik: a piac hatékonyabb az árak csökkentésében, mint a szabályozás.
Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hivatal szóvivője az MTI-nek csütörtökön elmondta: amikor megszületik a strasbourgi döntés, akkor az azonnal beépül a magyar jogrendszerbe, így azt azonnal alkalmazni is kell majd az érintetteknek. Hangsúlyozta, hogy az NHH is egyetért azzal a véleménnyel, hogy a jelenlegi roaming-díjak magasak és a fogyasztók számára nehezen átláthatók. Ez utóbbi probléma enyhítése érdekében a hivatal honlapján működtetik a Tantusz roaming-szolgáltatást, amely világosan ad tájékoztatást az ügyfeleknek, hogy külföldön hova mennyiért tudnak telefonálni mobiljukról.

A szolgáltatók azon kijelentésével kapcsolatban, miszerint a piac hatékonyabb lehetne az árcsökkentésben az NHH szóvivője utalt arra, hogy az utóbbi időben több szolgáltató - köztük magyar szolgáltatók is - jelentettek be árcsökkentést, de szerinte a díjak még így is magasak.

A T-Mobile véleménye szerint a roaming-díj csökkenése elérhető uniós szabályozási beavatkozás nélkül, üzleti megállapodásokkal - közölte a cég az MTI kérdésére. Hozzátették: a csak az uniós országokra kiterjedő szabályozás nem megfelelően szolgálja ezt a célt.

A nemzetközi T-Mobile csoport tagjaként a magyar T-Mobile is csatlakozott a legnagyobb szolgáltatócsoportok nemzetközi roaming-díj csökkentési javaslatához. Hangsúlyozzák: a cég az elmúlt években is számos kedvezőbb roaminghasználatot eredményező megoldást, ajánlatot vezetett be a piacon.

A Pannon - az MTI-hez eljuttatott közleményében – úgy fogalmazott, hogy a jogszabálytervezet szövegét áttekintik, az üzletmenetre gyakorolt esetleges hatását az elképzelések elemzése után mérlegelik.

Emlékeztetnek júniusi bejelentésükre, amely szerint a Pannon az európai mobilszolgáltatókkal - köztük a T-Mobile-lal - együtt, önszabályozó módon, 2007 októberére 50 százalékkal mérsékli a nagykereskedelmi roaming díjakat, aminek révén jelentősen csökkennek a felhasználói tarifák.

A megállapodás alapján a mobilszolgáltatók vállalják, hogy ügyfeleik számára átadják a szolgáltatók közötti tarifák csökkentéséből származó anyagi előnyt, azaz a lehető leggyorsabban és legteljesebben érvényesítik azokat az előfizetőknek megszabott piaci roaming díjakban.

Ennek a konstrukciónak az Európai Bizottság által javasolt megoldással szemben az a fő előnye, hogy megfelelő mozgásteret ad a versenyzésre a cégeknek - állt akkori közleményükben.

A Vodafone közleményében szintén azt hangsúlyozta, hogy a piaci verseny, és nem a szabályozás szolgálja leginkább az előfizetők érdekeit. A verseny a szabályozással összehasonlítva nemcsak hatékonyabban, de gyorsabban is képes alakítani az árakat - hangsúlyozzák.

Megjegyzik: az új uniós szabályozás egységes díjazása felszámolja a versenyt és megöli az innovációt. Ennek egyik sajátos mellékterméke az lehet, hogy a Vodafone megszüntetni kényszerül az előfizetőknek kínált eddigi legalacsonyabb árú csomagját, hogy minden hívás minden egyes perce azonos díjazású legyen. Az elmúlt egy év alatt a Vodafone Magyarország roamingoló ügyfeleinek közel fele választotta a Vodafone Passport szolgáltatást, az ő egy percre eső átlagos hívásköltségük ez által 80 százalékkal csökkent.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

A magyar vásárlók közül választják a legtöbben környezettudatosságból a felújított mobilt

Nagyjából 300 tonna szén-dioxidtól kímélte meg a környezetet a Rejoy és a három további piacon jelen lévő anyacége, a Flip Technologies – ez átszámítva 150 személyautó éves kibocsátásának felel meg. A piactér régiós ügyfélfelmérése szerint arányaiban a magyar vásárlók közül voksolnak a legtöbben a felújított készülékekre környezettudatossági szempontokból – ebben pedig a boomer és millenial korú ügyfelek a legaktívabbak.

2024. április 21. 16:50

Nem érdemes otthon őrizgetni a régi mobilokat

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra felhasználható lenne, miközben a bennük lévő akkumulátor évek alatt akár tűzveszélyessé is válhat. Most a használt mobilok akár 30 000 Ft-ot is érhetnek a Yettelnél.

2024. április 19. 11:50

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

Már egy évtizede társ a mindennapokban: 10 éves a Simple alkalmazás

Magyarország egyik legnépszerűbb mobilappja*, a Simple alkalmazás idén ünnepli a 10. születésnapját.  Az applikáció 2014. április 15-én vált elérhetővé az alkalmazásboltokban, az elmúlt évtizedben már több mint hárommillióan töltötték le, és indulása óta már több mint 50 millió in-app és 80 millió NFC tranzakció futott át rajta. A fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil számításai alapján 2023-ban a hazai online autópálya-matrica, a közterületi parkolójegy értékesítés és a QR-kód alapú csekkbefizetések is mintegy majdnem ötöde a Simple appon keresztül történt. 

2024. április 15. 13:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50