SE őrület az ASUS-tól

Kiss Ádám Zoltán, 2006. július 17. 20:05
Az ASUS éppen eme kellemes klímájú hónapot választotta, hogy részben lecserélje, részben felújítsa alaplap kínálatát. Ennek a tevékenységnek a nyomán több 1-1,5 éves alaplap második kiadása is megjelent. Ezen túl néhány alaplap a chip-készletek új verzióival létezik tovább, itt teljesen új típusjelzések léptek be.
Részletezzük kicsit, mit is jelentenek az új kiadások. Mindenek előtt, és leginkább azt, hogy a gyártás kezdete óta felhalmozódott javítások bekerültek a gyártásba. Ez általában a PCB revíziójával jár, illetve feltétlenül új BIOS verziókkal. Ha ezek a javítások elérnek egy bizonyos mennyiséget, onnantól jogos második kiadásról beszélni. Mivel a javítások eléggé széles kört érintenek, az új verziók - bár általában ugyanazok a szolgáltatások - BIOS szinten mégsem kompatibilisek a régiekkel. Apróbb driver eltérések is lehetnek esetenként.

Intel fronton bőven van változás, ez mindenképpen érinti az alaplapokat. Jó hír, hogy a most kijövő alaplapok nagy többsége, chipset-től függetlenül alapból elmegy a 65nm-es Cedar Mill magos P4-ekkel (pl. 631). A VIA-s, nVidia-s, SIS-es lapok egy részét még kétmagos CPU-k fogadására is alkalmassá lehetett tenni. Ez ügyben azonban továbbra sincs ökölszabály, vásárlás előtt mindenki tájékozódjon az adott CPU támogatásáról!

Új lapkakészletek is jöttek. Bár az nVidia nForce4 SLI chipje továbbra is kapható, de megérkezett az nForce4 SLI x16-os lapja is. Ennek az FPS vadászok fognak örülni, hiszen két VGA kártya esetén már nem feleződik a sebesség, mindkét x16-os bus hajtja meg. Ez a lap az Asus A8N32-SLI Deluxe

Ha már a komoly és drága lapoknál tartunk érdemes egy szót ejteni az Asus P5WDG2-WS-ről. Ez, mint a neve is elárulja egy workstation lap. A 975X chipre épül, és az alap P5WD-től leginkább abban tér el, hogy két PCI-X foglalat is van rajta. Ebbe RAID vezérlő, vagy videókártya is kerülhet. Természetesen megmaradt a 975-ös ATI CrosFire-es PCI-E-es sínje is. Munkaállomásként nagy haszna lehet a dual gigabites hálózati vezérlőnek is. Aki nem akar külső merevlemez vezérlőt használni, annak van összesen 8 darab S-ATA2-es vezérlő, ezek persze a CPU terhére működnek.
Kulcsszavak: ASUS alaplap

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05