Miniatűr HP vezeték nélküli memóriacsip

Milkovits Gábor, 2006. július 17. 22:20
A Hewlett-Packard egy olyan miniatűr, rizsszem nagyságú memóriacsipet mutatott be, amely vezeték nélküli technológiával képes továbbítani a rajta tárolt adatokat a megfelelő leolvasó eszközre.
A Memory Spot elnevezésű prototípus, amelyet az azonos nevű HP kutatócsoport fejlesztett ki Bristolban, mindössze 2x4 mm méretű, jelenleg maximálisan 4 MB kapacitású, és 10 Mbit/s-os adatátvitelre képes, ami jóval gyorsabb, mint akár a Bluetooth, akár az RFID technológiák sebessége. A HP szerint a mikroprocesszort, a memóriát, a modemet és az antennát egy lapkán integráló csip a jövőben a legkülönfélébb alkalmazásokra szolgálhat, kórházi betegazonosító karszalagba való beépítéstől a hangos képes levelezőlapokon át papírdokumentumok szöveges tartalmának tárolásáig. A Memory Spot saját áramforást nem igényel, hanem az adatokat leolvasó, vagy felvivő eszköz által indukált mágneses mezőből nyeri a működéséhez szükséges energiát. Mivel az információk olvasása csak közvetlen közelről lehetséges, azok is részben megnyugodhatnak, akik az RFID kapcsán a bizalmas adatok távolról való hozzáférhetőségétől, illetve ennek kihasználhatóságától tartanak.

A HP szerint a Memory Spot csipek leghamarabb két év múlva kerülhetnek kereskedelmi forgalomba. A kis méret és az integrált felépítés miatt előállításuk rendkívül olcsó, így a fejlesztők véleménye alapján a miniatűr memórialapkák ára akár 1 dollárnál is alacsonyabb lehet majd.
Kulcsszavak: memória HP

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05