NOD32: frissítés nélkül is véd?

Heurisztikus védelemben a NOD32 bizonyult a legjobbnak

forrás Prim Online, 2006. július 20. 10:08
Az osztrák AV-Comparatives független tesztje az antivírusszoftverek proaktív vírusfelismerő képességét tesztelte. A három hónapja nem frissített vírusirtók versenyében a NOD32 fogta meg a legtöbb kórokozót.
A hagyományos, vírusleíró adatbázison alapuló védelem mellett egyre nagyobb figyelmet kap az antivírus rendszerek heurisztikus elemző képessége. Ez lehetővé teszi, hogy a szoftverek elfogják az új, még nem ismert kórokozókat abban a néhány órás időszakban is, ami egy új vírus felbukkanása és az ellenszerének kiadása között telik el. Így egy "intelligens" vírusirtó viselkedésük alapján képes elemezni a gyanús kódokat, és szükség esetén meg is állítja azokat.

Az AV-Comparatives legutóbbi összehasonlító tesztje a népszerű antivírusrendszereket ezért heurisztikus képességük alapján hasonlította össze. Ennek során a laboratórium munkatársai a három hónapja nem frissített vírusirtó szoftverekre azok számára ismeretlen kórokozókat engedtek.

Az eredmények az Eset által gyártott NOD32 antivírus rendszer heurisztikus képességét mutatják a legmeggyőzőbbnek. A szlovák vírusirtó az ismeretlen kórokozók 58%-át állította meg, míg ellenfelei többségének teljesítménye nem haladta meg a 30%-ot.

"A legjobb eredményeket mi értük el, de a NOD32 valódi hatékonysága és érzékelési aránya még ennél is magasabb. A rendszeresen frissített heurisztikus védelem jóval hatékonyabb az újfajta vírusok érzékelésében, mint a három hónapja nem frissített" - nyilatkozta az eredményekkel kapcsolatban Richard Marko, az ESET vezető szoftverfejlesztője. A szakember kiemelte, hogy a NOD32 antivírusrendszer kimagasló teljesítménye a termékbe integrált ThreatSense technológiának köszönhető, mely a hagyományos, leíró adatbázisokon alapuló víruskeresés mellett a mesterséges intelligencia által végzett heurisztikus analíziseket és a valós környezetben elvégzett szimulációkat is magába foglalja. Ezt a technológiát az Eset minden védelmi termékébe integrálja.

A NOD32 egyébként hazai teszten is bizonyította már heurisztikus képességeit: a magyar CheckVir laboratórium február elején publikált összehasonlító vizsgálata szintén a szlovák vírusirtót hozta ki győztesnek.
Kulcsszavak: Eset vírus NOD32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05